Hospodársky denník
USD49,357 Sk
EUR43,244 Sk
CHF28,235 Sk
CZK1,26 Sk
  Utorok  22.Mája 2001
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













České pivo už nie je lepšie

Horden sa snaží dodržiavať pôvodné postupy

Často sa výrobcovia piva stretávajú u podnikateľov a prevádzkovateľov reštaurácií a pohostinstiev s tým, že ich prvá otázka pri obchodnom rokovaní je, „čo mi ponúkate?“. „Ak mu povieme, že dobrú kvalitu za rozumnú cenu, to je málo, lebo u neho boli iní, a tí ponúkajú viac. Dnes je bežným štandardom, že prevádzkovateľovi musí výrobca piva dať aj výčapné zariadenie. Buď bezplatne, alebo za minimálnu cenu. Je to však investícia, ktorá sa pohybuje od 30- do 100-tisíc korún. Musíte dávať aj spotrebný materiál, ako sú poháre, podpivníky, tričká pre čašníkov, obrusy“. Takto dokumentuje situáciu v tomto odvetví riaditeľ trnavského pivovaru Horden Ing. Miroslav Záluszký.

Na Slovensku je takýto postup bežnou praxou. Na otázku, či to robí aj on, odpovedal jednoznačne a bez váhania kladne. „To, čo robíme, však treba vyselektovať. Robíme to, že ak sa snažíme získať nového partnera, prídeme s podmienkami, ktoré sme schopní garantovať. Dnes sa však nečestná konkurencia začína prejavovať v tom, aspoň hostinskí to tvrdia, že chodia k nim veľké firmy, aj nadnárodné pivovarnícke spoločnosti a ponúkajú

hotové peniaze,

ak k nim prejdú, alebo odklady splátok či pivo na tzv. ochutnávku. Na ochutnávku a propagáciu však stačia dva-tri sudy, a nie sto sudov. Ak niekto dostane ťbonusŤ sto sudov ako štartovné, tak to je neprimeraná cena. Pre hostinského sú to peniaze do vrecka.”

M. Záluszký nevidí rozdiel v kvalite českého a slovenského piva. Každý pivovar je iný a nemožno zovšeobecňovať. To, že české pivo je lepšie, je „vžitý úzus, stereotyp“. Česi majú v tom veľkú tradíciu, „ale úprimne povedané, dnes tam nie je sa na čo chodiť pozerať alebo učiť. Zapadajú do európskeho trhu a veľké pivárske veľmoci im diktujú podmienky. Je to zbytočný slovenský komplex, že naše pivo je horšie. Nie, nie je to tak, pričom za české pivo sa

len pre značku

platí viac”. Horden je malý regionálny pivovar, ktorého maximálna kapacita je asi 300-tisíc hektolitrov ročne, pričom kvalita jeho piva je na úrovni väčšiny slovenských pív. „Aj keď nemáme dostatok financií na reklamu a niekto môže povedať – nie je o vás počuť – to ešte neznamená, že náš produkt nie je dobrý.“ Tento pivovar produkuje svoje výrobky klasickým spôsobom, v tzv. ležiackych tankoch. Základná a jediná surovina je slad. Iní robia pivo v tzv. CK tankoch a do piva

pridávajú cukor

ako potravinu pre kvasinky. Napríklad nemecký zákon o čistote piva, na ktoré sú Nemci takí pyšní, to nedovoľuje. Mnohí to však u nás robia pre zvýšenie rentability. Je to dôsledok tlaku na znižovanie ceny piva. Horden na to pristúpiť nechce, chce variť pravé, pôvodné, plnosladové pivo. Cukor však využívajú aj niektoré české pivovary.

(tu)

Počasie

Dnes bude polooblačno až oblačno a ešte ojedinele zrážky. V priebehu dňa od severu vyjasňovanie. Najvyššia denná teplota 14 až 18, v nížinách na juhu západného a stredného Slovenska okolo 20 stupňov. Severný vietor 2 až 5 m/s. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 4 stupňov. V stredu bude jasno až polojasno. Nočná teplota 9 až 5, v údoliach okolo 3, denná teplota 19 až 23, na severe miestami okolo 17 stupňov. Vo štvrtok bude jasno až polojasno. Nočná teplota 9 až 5, denná teplota 22 až 26, na severe okolo 19 stupňov. Slnko vyjde zajtra o 5.05 a zapadne o 20.33 hod.

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.