Koľko ľudí, toľko chutí Stolovanie vo výške desaťtisíc metrov nad zemou Reštauračné či verejné stravovanie vôbec, sa dá robiť rôzne. I tak, že tu máš čosi do ruky, rýchlo to zhltni a utekaj ďalej za povinnosťami. Ale i tak, že stolovanie je obrad, o nasýtenie ani tak nejde, skôr je to predstavenie aj pre oči, jazyk a nos. Zážitok v každom smere. Mať bohatý jedálny lístok, prípadne i možnosť ponúknuť niečo presne podľa požiadaviek zákazníka, čo sa do bežnej ponuky nedáva, aj to sú kritériá, ktoré dávajú reštaurácii známku kvality. No a zákazníci sú tiež rôzni a vyberajú si. A ako sa hovorí, koľko ľudí, toľko chutí, všetkým sotva môžeš vyhovieť. Obľúbenou je pre človeka taká reštaurácia, kde podávajú práve to jeho obľúbené jedlo a pripravené práve tak akurát. Aj biftek môže byť pekne dôkladne prepečený či naopak len tak trochu zvrchu. Milovník talianskej či francúzskej kuchyne, keď má na výber, sotva pôjde do čínskej reštaurácie a zase naopak. Kuchárske umenie v oblakoch Niečo navariť či upiecť vyzerá jednoducho, ale je to zložitá záležitosť, ba vlastne skoro umenie. Dôležité je mať všetko poruke, vedieť požadované pripraviť a vyjsť v ústrety každému zákazníkovi, čo vošiel do reštaurácie. A to stále hovoríme o stolovaní tak vo výške jedného metra nad zemou, na úrovni plochy reštauračného stola. Ak sa to robí dobre, aj to dá zabrať. A teraz si to celé predstavte vo výške desaťtisíc metrov nad zemou a pri rýchlosti povedzme 700 kilometrov za hodinu. Poskytovať v takýchto podmienkach dobré reštauračné služby si vyžaduje ešte viac úsilia a aj schopností. Špecifiká tu vyplývajú z viacerých faktorov, ktorým sa poskytovatelia palubného občerstvenia na lietadlách musia prispôsobiť. Jet -society i prvoletci
V prvom rade je to veľmi široké spektrum ľudí v lietadlách. Od takzvanej jet -society, pre ktorú lietanie je skoro denným chlebom, a aj v stravovaní patria k tým náročnejším ľuďom. Ich výber leteckej spoločnosti nakoniec môže závisieť i od takej napohľad maličkosti, na akej úrovni majú palubné občerstvenie. Druhou krajnosťou sú prvoletci či síce už viacnásobní leteckí pasažieri, ale vždy dostatočne zasiahnutí obyčajným poctivým strachom, ako let dopadne. Aj oni potrebujú na potlačenie nervozity niečo do žalúdka. No a k tomu zmes rás, národností a náboženstiev, každé s inými pravidlami, čo je prípustné a čo už nie. Čo im ide ľahko dolu hrdlom a čo by už do úst nevzali. Ale rovnako vegetariáni či ľudia s predpísanou diétou. Ďalšie špecifikum je, že to ťažko môžete variť na palube vo vybavenej kuchyni a ku každému pasažierovi dať ešte kuchára. Žiadne flambovanie na palube. Nevyhnutnosť je príprava na zemi, zabalenie a uchovanie v takom stave až do podávania, aby ani chuť ani estetika neutrpeli. A aj dĺžka letu je jedno z kritérií pri rozhodovaní čo nakúpiť, čo a ako uvariť. Pre kráľa i princeznú U nás túto službu - palubné občerstvenie - s úspechom zvláda firma SLOVREST, spol. s r. o. Od svojho založenia prevádzkuje klasickú Slovenskú reštauráciu priamo v srdci hlavného mesta Slovenska, na Hviezdoslavovom námestí, gastrozariadenia na bratislavskom letisku M. R. Štefánika. No a, samozrejme, už spomínané palubné občerstvenie. Počas letnej turistickej sezóny 16 vysokokvalifikovaných kuchárov pripraví denne občerstvenie až pre 1500 leteckých pasažierov, mimo sezóny priemerne pre 300. Prevádzka je 24-hodinová, žiadna záverečná neplatí. Všetko presne podľa požiadaviek leteckých spoločností. Spolupracujú s takými renomovanými firmami, ako sú Air Slovakia, Slovenské aerolínie, ČSA, Air Ukraina, Aeroflot, Helmus air, Spanair. Zabezpečujú však i lety našich štátnikov a politikov v spolupráci s Leteckým útvarom Ministerstva vnútra SR. Svojimi službami sa však postarali aj o špeciálny let thajskej princeznej, anglickej kráľovskej rodiny a naposledy o návštevu parlamentnej delegácie Čínskej republiky. Vždy k maximálnej spokojnosti klientov. Slovanským zvykom je vítať hostí chlebom a soľou. Je to skôr symbolická záležitosť. Prvý dotyk s reálnou slovenskou kuchyňou je pre mnohých turistov navštevujúcich našu krajinu práve či už palubné občerstvenie alebo návšteva reštaurácie už na letisku. Aj tu SLOVREST, s. r. o., sa snaží predviesť to najlepšie čo aj v tejto oblasti máme - rôzne slovenské kulinárske špeciality. Občas je to ten najlepší zážitok, čo si návštevník od nás aj odnáša. Ján Ivanič
|
PočasieDnes bude polooblačno až oblačno, na severe ojedinele slabé prehánky. Najvyššia denná teplota 21 až 25, v severných okresoch miestami okolo 19 stupňov. Západný až severozápadný vietor 2 až 5 m/s. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 10 stupňov. V utorok bude polojasno, na severe a východe až oblačno a v tejto časti územia sa miestami vyskytnú prehánky. Najnižšia nočná teplota 13 až 9, najvyššia denná teplota 19 až 23. V stredu bude polojasno, na severe a východe až oblačno a v tejto časti územia sa miestami vyskytnú prehánky. Najnižšia nočná teplota 13 až 9 stupňov, v horských dolinách okolo 7 stupňov. Najvyššia denná teplota 19 až 23 stupňov. Slnko vyjde zajtra o 5,00 a zapadne o 20,39 hod.Odber plynuNa dnešný deň platí v rozvodnej sústave zemného plynu odberový stupeň č. 3.TlakÚdaje o priemernom barometrickom tlaku v kPa za 24. 5. 2001: Bratislava 100, 32, Sliač 98,31, Košice 99,35, Poprad 93,85, za 25. 5. 2001: Bratislava 99,78, Sliač 97,70, Košice 98,67, Poprad 93,34, za 26. 5. 2001: Bratislava 100,28, Sliač 98,15, Košice 99,24, Poprad 93,78.Amsterdam | dážď | 17 |
Atény | jasno | 25 |
Belehrad | oblačno | 25 |
Berlín | zamračené | 18 |
Bratislava | oblačno | 24 |
Brusel | dážď | 18 |
Budapešť | búrky | 25 |
Bukurešť | polooblačno | 25 |
Frankfurt | oblačno | 25 |
Helsinky | jasno | 10 |
Istanbul | jasno | 24 |
Kodaň | dážď | 18 |
Kyjev | zamračené | 17 |
Lisabon | jasno | 31 |
Londýn | oblačno | 19 |
Madrid | jasno | 31 |
Miláno | oblačno | 31 |
Moskva | jasno | 13 |
Oslo | dážď | 14 |
Paríž | oblačno | 27 |
Praha | zamračené | 23 |
Rím | polooblačno | 28 |
Sofia | polooblačno | 19 |
Štokholm | dážď | 12 |
Varšava | prehánky | 17 |
Viedeň | oblačno | 24 |
Záhreb | oblačno | 26 |
Ženeva | polooblačno | 28 |
|
|
|