Hospodársky denník
USD50,179 Sk
EUR42,928 Sk
CHF28,111 Sk
CZK1,252 Sk
  Streda  30.Mája 2001
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Za chute nemôžeme

Možno to poznáte aj vy - po dni plnom pracovného vypätia a stresu, siahnete po dajakej maškrte. Alebo aj hneď na začiatku pracovného dňa, keď vás čaká rokovanie. Každý raz si navrávate, že je to už posledná "chuťovka", aby ste iba o niekoľko minút opäť siahali po inej. Netrápte sa... Neodolateľná chuť na sladké má genetický základ. Tím pod vedením Roberta Margolskeeho z Mount Sinai School of Medicine v New York University objavil gén, ktorý chuťovým receptorom jazyka umožňuje identifikovať sladkosti. Tento objav by mohol viesť k vývinu nových sladidiel a lepšiemu pochopeniu toho, prečo majú niektorí ľudia maškrtný jazýček.

Pokrok v identifikovaní receptorov pre iné chute (kyslú, horkú, slanú) nastal už dávnejšie, ale chuť na sladké ostávala nevyriešenou až doteraz. Rozoznávanie sladkej chute pravdepodobne zohralo dôležitú úlohu v procese evolúcie. Našim predkom umožňovalo rozlišovať medzi horkými zdrojmi potravy (napr. mŕtvymi rastlinami) a na cukor bohatou potravou, ktorá je energeticky

Teraz nastal značný komerčný záujem o vývin nových sladidiel a vedci hľadajú mechanizmy, ako podčiarknuť sladkú chuť. Dva tímy výskumníkov zo Spojených štátov pravdepodobne uspeli. Domnievajú sa, že vystopovali gén, ktorý funguje ako receptor sladkej chuti. Práca je založená na štúdii dvoch kmeňov laboratórnych myší. Jeden kmeň mal radšej vodu ochutenú cukrom alebo sacharínom, druhý kmeň uprednostňoval čistú vodu. Po lokalizovaní génu, ktorý spôsobuje chuť na sladké u myší, hľadajú vedci databázu podobných genetických sekvencií u ľudí. Zdá sa, že drobná zmena v tomto géne determinuje, či myši a prípadne ľudia uprednostňujú sladkú potravu. „Prítomnosť alebo absencia cukrového reťazca na receptore sladkej chuti pravdepodobne determinuje senzitivitu a uprednostňovanie ladkého v živote, napísal,“ napísal Mr. Margolskee v časopise Nature Genetics. Podobnú štúdiu robil aj tím na Harvard Medical School, Boston, USA.

(kab)

Počasie

Dnes bude polojasno, miestami prechodne oblačno a ojedinele prehánky. Najvyššia denná teplota 21 až 25, na severe okolo 18, na horách vo výške 1500 m 8 stupňov. Západný až severozápadný vietor 3 až 6, na hrebeňoch hôr 10 až 15 m/s.Vo štvrtok bude prevažne polojasno, popoludní pri zväčšenej oblačnosti miestami prehánky a búrky. Najnižšia nočná teplota 14 až 10, najvyššia denná teplota 21 až 26 stupňov. V piatok bude prevažne veľká oblačnosť, na mnohých miestach prehánky alebo občasný dážď, ojedinele aj búrky. Najnižšia nočná teplota 15 až 11, najvyššia denná teplota 19 až 23 stupňov. Slnko vyjde zajtra o 4.58 a zapadne o 20.41 hod.

Amsterdamjasno 21
Atényjasno 28
Belehradpolooblačno27
Berlínpolojasno20
Bratislavajasno24
Bruseloblačno17
Budapešťjasno 22
Bukurešťjasno 29
Frankfurtjasno 26
Helsinkidážď7
Istanbulprehánky24
Kodaňdážď17
Lisabonjasno32
Londýnjasno20
Madridjasno32
Milánojasno30
Moskvadážď8
Oslodážď8
Parížpolojasno26
Prahajasno21
Rímjasno28
Sofiapolooblačno24
Štokholmprehánky10
Varšavadážď14
Viedeňjasno23
Záhrebpolooblačno27
Ženevajasno30

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.