Hospodársky denník
USD48,541 Sk
EUR43,34 Sk
CHF28,093 Sk
CZK1,251 Sk
  Pondelok  7.Mája 2001
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Choré srdce je formou narušeného cholesterolu

Vedci definovali ako príčinu choroby srdca špecifickú formu cholesterolu. Tvrdia, že ľudia s vysokou hladinou budú s väčšou pravdepodobnosťou postihnutí vážnym ochorením srdca. Dúfajú, že objav povedie k novým testom na diagnostikovanie najrizikovejších pacientov.

Cholesterol sa s chorobami srdca spája už dlho, ale japonskí vedci ako hlavného vinníka označili LDL (nízkodenzný lipoproteín) cholesterol, ktorý sa zlučuje s kyslíkom. Oxidovaný LDL cholesterol vytvára v cievach plaky, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri vzniku srdcových chorôb, pretože upchávajú artérie – proces známy ako artérioskleróza. Vedci merali jeho hladinu a zistili, že oxidovaný LDL je v plakoch prítomný vo väčšej miere u ľudí s nestabilnou anginou pectoris v porovnaní s tými, ktorí majú stabilnú formu. Stabilná forma sa prejavuje bolesťou v hrudi pri námahe, pri nestabilnej bolesť prichádza počas odpočinku.

Výskumníci z Osaky študovali 135 pacientov s rozličnými príznakmi infarktu alebo anginy pectoris. Išlo o 45 pacientov s infarktom, 45 pacientov s anginou pectoris a štyridsaťpäťčlennú kontrolnú skupinu bez symptomatických príznakov. Všetkým pacientom po príchode do nemocnice odobrali vzorky krvi a analyzovali hladinu oxidovaného LDL v plazme. Vedci zistili, že čím vážnejší stav, tým je vyššia hladina cirkulujúceho oxidovaného LDL, čo indikuje, že ide o marker artériosklerózových plakov. Dr. Sotirios Tsimikasdicine z Kalifornskej univerzity a v San Diegu, vyhlásil, že výskum bol jedinečný, pretože sa zameral na rozličné skupiny pacientov s využitím rovnakých metód merania LDL. Ako zdôraznil, „hladina oxidovaného LDL cirkulujúceho v krvi koreluje s vážnosťou choroby.“

Existujú viaceré dôkazy, že sa cholesterol oxiduje pred tým, ako sa uloží v koronárnych artériách, a toto môže zrýchliť upchávanie ciev, čo môže viesť k infarktu. Oxidácii možno v určitej miere zabrániť antioxidantovou potravou, ktorú predstavuje hlavne ovocie a zelenina.

Diagnostický test na stanovenie rizika nadchádzajúceho infarktu zatiaľ nemožno použiť mimo výskumného laboratória, ale ďalšie štúdie povedú k vývinu testov na určenie najrizikovejších skupín ohrozených infarktom. V tejto súvislosti vedci ohlásili vytvorenie medzinárodnych tímov na ďalšie testovanie v širšom meradle ako to bolo doposiaľ.

(kab)

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.