Hospodársky denník
USD48,541 Sk
EUR43,34 Sk
CHF28,093 Sk
CZK1,251 Sk
  Pondelok  7.Mája 2001

Choré srdce je formou narušeného cholesterolu

Vedci definovali ako príčinu choroby srdca špecifickú formu cholesterolu. Tvrdia, že ľudia s vysokou hladinou budú s väčšou pravdepodobnosťou postihnutí vážnym ochorením srdca. Dúfajú, že objav povedie k novým testom na diagnostikovanie najrizikovejších pacientov.

Cholesterol sa s chorobami srdca spája už dlho, ale japonskí vedci ako hlavného vinníka označili LDL (nízkodenzný lipoproteín) cholesterol, ktorý sa zlučuje s kyslíkom. Oxidovaný LDL cholesterol vytvára v cievach plaky, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri vzniku srdcových chorôb, pretože upchávajú artérie – proces známy ako artérioskleróza. Vedci merali jeho hladinu a zistili, že oxidovaný LDL je v plakoch prítomný vo väčšej miere u ľudí s nestabilnou anginou pectoris v porovnaní s tými, ktorí majú stabilnú formu. Stabilná forma sa prejavuje bolesťou v hrudi pri námahe, pri nestabilnej bolesť prichádza počas odpočinku.

Výskumníci z Osaky študovali 135 pacientov s rozličnými príznakmi infarktu alebo anginy pectoris. Išlo o 45 pacientov s infarktom, 45 pacientov s anginou pectoris a štyridsaťpäťčlennú kontrolnú skupinu bez symptomatických príznakov. Všetkým pacientom po príchode do nemocnice odobrali vzorky krvi a analyzovali hladinu oxidovaného LDL v plazme. Vedci zistili, že čím vážnejší stav, tým je vyššia hladina cirkulujúceho oxidovaného LDL, čo indikuje, že ide o marker artériosklerózových plakov. Dr. Sotirios Tsimikasdicine z Kalifornskej univerzity a v San Diegu, vyhlásil, že výskum bol jedinečný, pretože sa zameral na rozličné skupiny pacientov s využitím rovnakých metód merania LDL. Ako zdôraznil, „hladina oxidovaného LDL cirkulujúceho v krvi koreluje s vážnosťou choroby.“

Existujú viaceré dôkazy, že sa cholesterol oxiduje pred tým, ako sa uloží v koronárnych artériách, a toto môže zrýchliť upchávanie ciev, čo môže viesť k infarktu. Oxidácii možno v určitej miere zabrániť antioxidantovou potravou, ktorú predstavuje hlavne ovocie a zelenina.

Diagnostický test na stanovenie rizika nadchádzajúceho infarktu zatiaľ nemožno použiť mimo výskumného laboratória, ale ďalšie štúdie povedú k vývinu testov na určenie najrizikovejších skupín ohrozených infarktom. V tejto súvislosti vedci ohlásili vytvorenie medzinárodnych tímov na ďalšie testovanie v širšom meradle ako to bolo doposiaľ.

(kab)

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.