Hospodársky denník
USD48,541 Sk
EUR43,34 Sk
CHF28,093 Sk
CZK1,251 Sk
  Pondelok  7.Mája 2001
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Zlatý mok znižuje riziko infarktu

Umiernená konzumácia piva znižuje riziko srdcovej príhody aspoň tak dobre, ako pitie červeného vína. Asociácia dánskych pivovarov s odvolaním sa na štúdiu Inštitútu pre epidemiológiu a sociálnu medicínu münsterskej univerzity uvádza, že „nie je možné dokázať akúkoľvek zdravotnú výhodu pitia červeného vína v porovnaní, napríklad, s pivom“. Epidemiologické štúdie totiž naznačujú, že umiernená spotreba alkoholu, či už vo forme piva, vína alebo destilátov, súvisí s poklesom všeobecnej úmrtnosti, predovšetkým však vďaka nižšiemu riziku srdcovocievneho ochorenia.

Zistenia nemeckej štúdie, ktorej sa zúčastnilo 2000 ľudí z južného Nemecka, však odporujú dánskemu prieskumu. Nemeckí vedci totiž zistili, že ľudia konzumujúci malé množstvá vína majú nižšie riziko infarktu než tí, čo pijú pivo alebo destiláty.

(TASR/tur)

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.