Hospodársky denník
USD50,264 Sk
EUR42,905 Sk
CHF28,109 Sk
CZK1,265 Sk
  Štvrtok  21.Júna 2001
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Princípy sa aj obchádzajú

Komentuje Vladimír Turanský

Potraviny patria v Európskej únii medzi najcitlivejšie oblasti. O tom sa napokon presviedčame každodenne aj my na Slovensku. Ako objekt voľného pohybu tovaru sú preto zaradené až do troch negociačných kapitol, v čom je ich unikátnosť. Iné komodity sa takýmto rekordom pochváliť nemôžu. Je to dôkaz nielen dôležitosti potravín, ale aj ich citlivosti, lebo výrazne ovplyvňujú celkovú kvalitu života vrátane zdravotného stavu populácie. Slovenská republika harmonizuje svoju legislatívu predstavovanú predovšetkým zákonom o potravinách a Potravinovým kódexom SR. Termín dosiahnutia úplnej harmonizácie v tejto oblasti je daný negociačnou pozíciou SR a je ním 31. december 2002. Biela kniha Európskej komisie pre oblasť bezpečnosti potravín bola pripravená ako odpoveď na krmovinové a potravinové krízy v západnej Európe. Hlavnou zásadou politiky bezpečnosti potravín je prístup zo stajne na stôl. Ide o integrovanú zásadu v implementácii politiky bezpečnosti potravín, keď predmetom pozornosti je celý potravinový reťazec od výroby krmovín cez primárnu produkciu, spracovanie potraviny, transport, skladovanie, predaj až po konečného spotrebiteľa, pričom úlohy všetkých podielnikov v potravinovom reťazci musia byť jasne definované. Ide však aj o princíp vystopovateľnosti, teda identifikácie pôvodu a schopnosti zistiť pôvod potraviny a krmiva na ktorejkoľvek úrovni potravinového reťazca a na všetkých stupňoch výroby a distribúcie.

Ďalším princípom, ktorým sa EÚ má riadiť, je preventívny princíp. Ten umožňuje, aby sa v prípade, že je identifikované riziko pre zdravie a vedecká neistota pretrváva, mohli prijať dočasné opatrenia v záujme ochrany zdravia. Princíp transparentnosti potravinového práva znamená účasť verejnosti pri príprave potravinového práva, konzultácie s verejnosťou a spotrebiteľmi. Diskusie o otázkach bezpečnosti potravín znamenajú zvýšenie zainteresovanosti verejnosti. Kvalita a predovšetkým zdravotná neškodlivosť a bezpečnosť je teda jednou z najvyšších priorít. To tvrdí Európska únia. V uplynulých dňoch sme však mali možnosť sledovať aj odhalenie príčiny nakazenia ľudí kontaminovým mäsom v jednej západoeurópskej krajine. Takže aj tu platí - predpisy síce môžu byť najlepšie, ak zlyhá čo len jediný článok v reťazci, teda aj mäsiar v obchode, dodržaniu princípu „zo stajne na stôl“ nepomôžu ani Biele knihy.

Počasie

Dnes bude na východe prevažne veľká oblačnosť a prehánky. Na ostatnom území oblačno a spočiatku miestami prehánky. Na západe neskôr zmenšená oblačnosť. Najvyššia denná teplota 20 až 24, na severe a východe miestami okolo 18 stupňov. Severozápadný až severný vietor 3 až 7 m/s. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 10 stupňov. V piatok bude oblačno, na juhu časom až polooblačno. Miestami prehánky. Nočná teplota 13 až 8, denná teplota 19 až 23, na severe okolo 16 stupňov. V sobotu bude polooblačno, na severe a východe až oblačno a ešte miestami prehánky. Nočná teplota 11 až 7, v údoliach okolo 4, denná teplota 17 až 21, na severe miestami okolo 15 stupňov. Slnko vyjde zajtra o 4.54 a zapadne o 20.54 hod.

Amsterdampolojasno19
Atényjasno28
Belehraddážď19
Berlíndážď17
Bratislavaoblačno20
Bruseloblačno18
Budapešťpolooblačno21
Bukurešťpolooblačno23
Frankfurtdážď16
Helsinkizamračené15
Istanbulprehánky23
Kodaňprehánky18
Kyjev prehánky21
Lisabonjasno34
Londýnpolojasno21
Madridjasno33
Moskvapolooblačno25
Oslooblačno18
Parížpolooblačno22
Prahadážď17
Rímjasno28
Sofiadážď18
Štokholmdážď14
Varšavaoblačno21
Viedeňoblačno20
Záhreboblačno22
Ženevajasno27

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.