Hospodársky denník
USD50,145 Sk
EUR42,751 Sk
CHF28,152 Sk
CZK1,259 Sk
  Pondelok  25.Júna 2001
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Kolísavá kvalita

Komentuje Ivan Klačanský

Už na niekoľkých potravinárskych veľtrhoch som počul od odborníkov sťažnosti na kolísavú kvalitu slovenskej múky. Môže sa to zdať hrubým zovšeobecnením, ale keď to hovoria rôzni ľudia z rôznych podnikov, voľačo pravdy na tom musí byť. Prichádza obdobie žatvy a s ňou spojené problémy s nerovnomerným dozrievaním obilia. Ak sa chce stihnúť mlátenie, nevyhnutne sa nazbiera aj rôzna kvalita obilia. K tomu pristupuje aj taktizovanie s odpredajom obilia do nákupu alebo priamo mlynárom. Každý chce byť „chytrejší“ ako ten druhý a sušiarne obilia pri dnešných cenách energií, radšej na to ani nemyslieť. Pekári však chcú vyrábať chlieb a pečivo z kvalitnej múky, ktorá rovnako reaguje v technologickom procese, nesmie spľasnúť a byť príliš „husté“. Najmä ak ide o dodávky do supermarketov (nakoniec oni už majú skoro každý vlastnú pekáreň). Výsledkom tejto snahy a rôznych manipulácií z doma urodeným obilím je celkom prirodzený záujem pekárov o rôzne novodobé pekárenské zmesi. Napodiv, našli si aj svoj okruh spotrebiteľov, aj keď o masovom záujme nemožno hovoriť pri cenách povedzme chleba do 40 korún za jeden kilogram. Vraj aj zo slovenskej múky sa dá upiecť kvalitný chlieb. Receptúra a zloženie v percentách hovorí o obsahu pšeničnej múky T 1050 v množstve 80 percent, ražnej múky T 930 dvadsať percent. K tomu príde soľ jedlá, droždie a nejaké prídavky. V tomto prípade prípravok do chleba Qll je pekársky prostriedok v práškovej forme pre výrobu pšenično-ražných chlebov. Prípravok vraj obsahuje jemné kyseliny na zlepšenie pekárskej schopnosti, dodávajú cestu vyššiu stabilitu a obsahujú látky pre vyšší príjem vody do cesta a dlhšiu lehotu trvanlivosti. Podobných prípravkov je dnes už na trhu nepreberné množstvo.

Počasie

Dnes bude jasno až polooblačno, popoludní ojedinele prehánky. Najvyššia denná teplota 22 až 26, na severe okolo 20 stupňov. Severozápadný vietor 4 až 8 m/s. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 10 stupňov. V utorok bude jasno až polooblačno, popoludní na severe ojedinele prehánky. Nočná teplota 14 až 10, v horských dolinách miestami okolo 8 stupňov, denná teplota 20 až 24, na juhu miestami okolo 26 stupňov. V stredu bude jasno až polooblačno. Nočná teplota 14 až 10, v horských dolinách okolo 8 stupňov, denná teplota 21 až 25, na juhu okolo 27 stupňov. Slnko vyjde zajtra o 4.55 a zapadne o 20.54 hod.

Odber plynu

Na dnešný deň platí v rozvodnej sústave zemného plynu odberový stupeň č. 3.Tlak

Údaje o priemernom barometrickom tlaku v kPa za 21. 6. 2001: Bratislava 99,45, Sliač 97,18, Košice 98,16, Poprad 92,88, za 22. 6. 2001: Bratislava 99,26, Sliač 97,09, Košice 97,97, Poprad 92,38, za 23. 6. 2001: Bratislava 99,77, Sliač 97,48, Košice 98,20, Poprad 92,77.

Amsterdampolojasno22
Atényjasno29
Belehradpolooblačno28
Berlínpolojasno 22
Bratislavapolojasno26
Bruselpolooblačno22
Budapešťpolooblačno25
Bukurešťpolooblačno27
Frankfurtpolojasno25
Helsinkioblačno20
Istanbulpolooblačno28
Kodaňpolojasno20
Kyjevoblačno23
Lisabonpolojasno28
Londýnjasno24
Madridpolojasno35
Milánojasno28
Moskvadážď19
Oslooblačno 18
Parížpolojasno29
Prahapolojasno22
Rímjasno29
Sofiapolooblačno27
Štokholmpolooblačno19
Varšavaoblačno21
Viedeňpolooblačno26
Záhrebjasno29
Ženevajasno30

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.