|
|||||||||||||||||
Utorok 26.Júna 2001 |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Až 15 % produktov prepadloPotravinárska inšpekcia na dozor aplikovaný v EÚ Pri komoditách s vysokou porušenosťou mikrobiologických parametrov vlani zvýšila Slovenská poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (SPPI) počet analyzovaných vzoriek, pričom v jednotlivých sledovaných skupinách nastalo zlepšenie pri mrazených zeleninových výrobkoch domácej produkcie o 19,5 % a pri pochutinách o 6 %. V ďalšom cielenom sledovaní zostávajú koreniny z domácej produkcie, ako aj z dovozu a zo sušeného ovocia hrozienka. SPPI v tomto roku rozšíri najmä sledovanie kvality cestovín. Výsledky svojej práce SPPI na požiadanie poskytuje aj orgánom colnej správy, daňovým a živnostenským úradom a orgánom činným v trestnom konaní. Z výročnej správy tejto inštitúcie vyplýva, že SPPI urobila v roku 2000 takmer 18-tisíc kontrol, z toho viac ako 11-tisíc v maloobchodnej sieti a vo veľkoskladoch. V komoditách rastlinného a zmiešaného pôvodu, kozmetických prostriedkov a tabakových výrobkov analyzovala vyše 33-tisíc vzoriek, z čoho nevyhovelo až 15,6 %. Akreditačný certifikačný orgán SPPI posúdil bezmála 14-tisíc výrobkov a potvrdil zhodu pri 13 880 produktoch vydaním príslušných certifikátov. V predaji, výrobe a v manipulácii s potravinami rozhodla vlani táto organizácia zakázať predaj, výrobu, alebo obeh na produkty v hodnote 46,13 mil. Sk. Laboratóriá SPPI sú akreditované Slovenskou národnou akreditačnou službou podľa európskych noriem. Spolupracujú s anglickými laboratóriami v skúškach spoľahlivosti výsledkov analýz. Zúčastňujú sa aj na monitorovaní kontaminantov v potravinovom reťazci a na monitoringu spotrebného koša, ktorý sa realizuje od roku 1991 v koordinácii ministerstva pôdohospodárstva. Bratislavské laboratóriá sú akreditované aj Gostštandardom a hlavným hygienikom Ruskej federácie na skúšanie a certifikáciu exportu potravín do Ruska. Inšpektori SPPI uplatňujú postupy prevzaté z krajín EÚ. Ide najmä o kategorizáciu podnikov podľa rizík, ktoré prinášajú spotrebiteľom. Tento typ posudzovania podnikov bol prevzatý z Anglicka a závery externého auditu FAO ho odporučili aplikovať aj v ostatných orgánoch potravinového dozoru. Na základe rozhodnutia rady OECD, ktorým bolo Slovensko prijaté za člena Schémy na uplatňovanie medzinárodných noriem pre čerstvé ovocie a zeleninu, bola SPPI ministrom pôdohospodárstva SR poverená funkciou Slovenského centra pre kontrolu kvality ovocia a zeleniny. V súvislosti s približovaním slovenského práva k právu EÚ a z neho vyplývajúcimi zmenami v našej legislatíve bolo toto poverenie jedným z krokov, ktoré má pripraviť SPPI na typ dozoru uplatňovaný v krajinách EÚ. Vladimír Turanský |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |