Hospodársky denník
USD49,18 Sk
EUR42,423 Sk
CHF27,897 Sk
CZK1,253 Sk
  Streda  27.Júna 2001

Tamilk bude topiť Zlato

Každý nech hospodári za svoje peniaze

V týchto dňoch mliekarne končia s prerábaním zmlúv s odberateľmi tak, aby boli v súlade s novou právnou normou. Táto nepripúšťa dlhšie platobné lehoty ako 30 dní. A boli viacerí odberatelia, ktorí mali uzavreté zmluvy na 35, 40, ba aj 45 dní. Išlo najmä o veľkosklady. Našlo sa aj niekoľko vo vzájomnej zhode záujmov uzavretých zmlúv, ktoré už od začiatku vyhovovali predstavám obidvoch strán. Tamilk Trnava uzavrel zmluvy s Kauflandom na 21-dňovú splatnosť a táto sa aj dodržiava. Iné veľké obchodné reťazce, hoci dnes už majú uzatvorené zmluvy na 30-dňovú lehotu splatnosti, zneužívajú a používajú rôzne iné praktiky, ako oddialiť platbu. Administratívnymi krokmi sa snažia peniaze mliekarní čo najdlhšie používať. Jednota patrí k najväčším odberateľom Tamilku a „podľa platieb od Jednoty si môže trhať kalendár“, povedal nám pri nedávnej návšteve v mliekarni generálny riaditeľ Ing. František Knapík. Ide tu o dodržiavanie zákona, ale aj o určitú rozhodovaciu bezpečnosť manažéra. Ak mám na faktúre milión korún a dnešnú splatnosť, tak zajtra by som mal mať tie peniaze na účte. Mliekarne potrebujú tie peniaze nielen na úhrady poľnohospodárom za mlieko, na mzdy, ale aj na prevádzkovú údržbu, na investície. Momentálne sú mliekarne v priemere na lehote splatnosti 40-45 dní, ale myslia si, že do konca roka sa v súlade so zákonom podarí „stiahnuť“ tieto termíny na predpísaných 30 dní.

„Menia sa aj trendy vo výrobe. Nemôžu už existovať mliekarne, tak ako boli doteraz, že každý vyrábal takmer všetko. Musí dôjsť k špecializácii. Ešte je ťažké hovoriť o akejsi revolúcii. Videli sme však vo Švajčiarsku a vo Francúzsku, že taká mliekareň ako naša trnavská, spracúvajúca 30 miliónov litrov mlieka ročne ako my, vyrábala iba jeden druh syra. Takýchto mliekarní bolo 9 -10, ale mali spoločné laboratóriá a spoločné odbytové centrum. Niečo podobné čaká aj nás na Slovensku. V Trnave sme iba tak napoly špecializovaní. Náš závod v Hlohovci je už úzko špecializovaný, tam sa vyrába iba plesňový syr Niva. V Trnave sa vyrába ešte stále veľmi široký sortiment výrobkov. Od mlieka, masla, smotany, jogurtu začínajúc, vyrábame tu aj tvarohy, kondenzované mlieko a tavené syry. To všetko vyžaduje veľa peňazí a už nemôžeme investovať do viacerých technológií. Chceme investovať iba do jednej. Bude to linka, ktorú sme dali do používania pred tromi rokmi a znesie už aké-také kritériá EÚ. U nás bude špecializácia na mäkké prírodné tavené syry, ako je Zlato alebo hrudka Feta. Ostatné výrobky, napríklad tavené syry a jogurty, z výroby vypustíme. Aj tak sme napríklad plniareň jogurtov používali iba dva až tri razy za týždeň.“

Ivan Klačanský

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.