|
|||||||||||||||||
Streda 27.Júna 2001 |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Naša výživa zaostáva v kvaliteStravovacie návyky priamo súvisia s dĺžkou ľudského života Na príčinách vzniku ochorení sa výživa výrazne podieľa a odhaduje sa, že je to asi na 40 až 60 %. Má úlohu pri vzniku srdcovo-cievnych chorôb, nádorových ochorení, pri cukrovke, vysokom krvnom tlaku, ochoreniach pečene, žlčníka a žlčových ciest, málokrvnosti, ochoreniach z nedostatku vápnika a pri množstve iných chorôb. Naša výživa je podľa odporúčaných výživových dávok (OVD) energeticky nadmerná, hlavne pre vysokú spotrebu tukov (+ 47 % ) a sacharidov. Pretrváva deficit v spotrebe vápnika a vitamínu C. Najmä z hľadiska ochrany a podpory zdravého vývoja detského organizmu za kritickú skutočnosť musíme považovať pokles spotreby mlieka a mliečnych výrobkov. V strednej dĺžke života zaostávame Muži - rok 1990 66,64 roka, v roku 1996 68,80 roka, zvýšenie 2,2 roka Ženy - rok 1990 75,44 roka, v roku 1996 - 76,55 roka, zvýšenie 1,2 roka Na srdcovo-cievne ochorenia ročne umiera u nás asi 25-tisíc ľudí, čo predstavuje z celkového počtu umretých 53,3 %. - Na nádorové ochorenia ročne umiera asi 11-tisíc ľudí, čo predstavuje 19 %. - Každý desiaty občan vo vekovej kategórii 25 65 rokov trpí na artériovú hypertenziu. - Až 32 % populácie trpí nadváhou. - Približne 13 % populácie má zvýšenú hladinu cholesterolu. - Cukrovka sa vyskytuje u 3 4 % populácie. - Rastie riziko vrodených chýb. Program ozdravenia výživy obyvateľstva SR sleduje zlepšiť súčasný štandard výživy a v priamej nadväznosti tým aj zdravotnej situácie obyvateľstva s plným využitím jedného z najvýznamnejších faktorov prevencie, ktorým je správna výživa vo vzťahu k veku, pohlaviu, zamestnaniu a k daným životným podmienkam človeka. Medzinárodné porovnanie Pri našej snahe o integráciu do Európskej únie je najvhodnejšie porovnanie spotreby základných potravín v SR a EÚ z údajov ŠÚ SR a Zelenej správy MP SR. Podľa stravovacích zvyklostí sú tu, samozrejme, značné rozdiely, predsa však postavenie Slovenska možno v porovnaní so štátmi zhodnotiť tak, že spotreba ˇ mäsa je u nás nižšia ako v takmer všetkých štátoch EÚ, ˇ po poklese spotreby mlieka patrí SR na úroveň krajín EÚ s tradične nízkou spotrebou, ˇ v spotrebe syrov patrí SR medzi najhoršie v porovnaní so štátmi EÚ, ˇ v spotrebe vajec ešte stále prekračujeme hodnoty všetkých štátov EÚ, ˇ spotreba cukru je vysoká, čo je však nielen náš, ale celoeurópsky problém, ˇ v spotrebe obilnín sa SR pohybuje medzi hornou polovicou štátov EÚ, ˇ spotreba strukovín nás radí zasa do dolnej polovice, ˇ v spotrebe ovocia sa radí Slovensko medzi krajiny s jeho nízkou konzumáciou. Zaujímavé je sledovať náš prívod najdôležitejších živín s výživovými cieľmi, ktoré pre Európu vypracovala Svetová zdravotnícka organizácia (SZO). Ak tieto ciele porovnávame s našou súčasnou spotrebou živín, ukazuje sa, že: ˇ Musíme zvýšiť spotrebu komplexných sacharidov, teda predovšetkým zdrojov škrobu. Potrebujeme znížiť spotrebu sacharózy. Vysoký prívod sacharózy je však súčasný problém všetkých vyspelých krajín. ˇ Príjem bielkovín síce zodpovedá pôvodným odporúčaniam SZO, podľa súčasných názorov by však ich podiel na energetickom príjme bolo vhodné znížiť na 10 - 11 %. Prívod celkových tukov musíme výrazne znížiť. Je nevyhnutné znížiť prívod cholesterolu a soli a zvýšiť prívod vlákniny. Ciele programu ozdravenia výživy Do roku 2010 dosiahnuť zníženie: 1. Denného energetického príjmu o 10 % 2. Príjmu tukov ako živiny najmenej o 20 % 3. Príjmu cholesterolu o 30 % 4. Živočíšnych bielkovín o 10 % 4. Sacharózy (repného cukru) o 30 % až 40 % 2) 5. Chloridu sodného (kuchynskej soli) najmenej o 30 % Do roku 2010 zvýšiť príjem: 1. Vitamínov C, E a beta karoténu 2. Celkových sacharidov (polysacharidov, nestráviteľných sacharidov vlákniny) 3. Nenasýtených mastných kyselín typu n-3 (rybieho pôvodu) 4. Horčíka a vápnika 5. Stopových prvkov zinku a selénu Ďalej zvýšiť spotrebu: 1. Obilnín a ich výrobkov z celozrnných a tmavých múk 2. Strukovín 3. Rýb (n-3 polyénových mastných kyselín) 4. Kyslo - mliečnych výrobkov, tvarohu a syrov s nízkym obsahom tuku (do 20% tuku v sušine) 5. Zeleniny a ovocia 6. Zemiakov 7. Húb (hlivy ustricovej) 8. Hydiny (kurčatá, morky a pod.) 9. Prírodných minerálnych stolových vôd Podpora vhodného stravovania detí a mládeže a) Rozvojom školského stravovania - zastaviť pokles rušenia školských stravovacích zariadení, - podporovať dostupnosť školského stravovania, najmä pre deti z rodín s nižším príjmom, - aktualizovať vzorové jedálne lístky školského stravovania podľa vekových skupín, - zatraktívniť školské stravovanie deťom a mládeži vhodnou skladbou stravy, spôsobom podávania a prehodnotením výchovných prístupov pri usmerňovaní dozoru pri stravovaní v školských jedálňach, - vytvoriť jednotný program na sledovanie výživových hodnôt potravín v zariadeniach školského stravovania, - zaradiť výchovu k zdravej výžive do učebných osnov. b) Podporou zvýšeného príjmu mlieka - rozšíriť sortiment a dostupnosť mliečnych výrobkov, - obnoviť a materiálne zabezpečiť mliečne desiate v školách. c) Správnym pitným režimom detí - vychovávať deti k správnemu pitnému režimu od predškolského veku, - umožňovať deťom doplňovať tekutiny podľa potreby (pocitu smädu), - zabezpečiť dostupnosť zdravotne bezchybnej pitnej vody alebo vhodných nápojov (napr. prírodné minerálne stolové vody, bylinkové čaje) vo všetkých zariadeniach pre deti a mládež. (tu) |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |