|
|||||||||||||||||
Streda 27.Júna 2001 |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dane a surovinyNašej vláde sa nepodarilo znížiť dovoznú kvótu Dovoz pív robí problémy malým a stredným slovenským pivovarom, ktoré majú ťažkosti s propagáciou svojich výrobkov, ako aj so sponzoringom, pričom ich produkt nie je o nič horší ako tých výrobcov, ktorí sú finančne silnejší. České podniky na to majú, a to aj preto, lebo 60 percent ich pivovarov je už v rukách svetových zahraničných firiem, povedal v rozhovore pre náš denník výkonný riaditeľ Združenia výrobcov piva a sladu Michal Pramuk. Kvóta na dovoz českého piva je podľa neho veľmi veľká. Presadzovali sme ročnú mieru dovozu okolo 300-tisíc hektolitrov, čo nám neprešlo, hoci to bolo v súlade s ochranou slovenských výrobcov. Žiaľ, našej vláde sa to nepodarilo presadiť, zdôraznil. V roku 2002 bude už tento trh úplne voľný, takže cudzí dovoz slovenských pivovarníkov pravdepodobne silno zasiahne. Nie je to však otázka kvality, lebo naše pivá majú svetovú úroveň, ale je to otázka ceny, vysvetľuje M. Pramuk. Máme svoj slad, máme schopných ľudí, sme v stave všetkých odberateľov uspokojiť. Slovensko v súčasnosti vyváža okolo 250-tisíc hl piva, pričom celková výroba je 4,5 mil. hektolitrov. Ako nám povedal, tohtoročný vývoj počasia veľmi vážne postihol aj pivovarnícky priemysel na Slovensku, lebo úroda jačmeňa je nízka. Je najnižšia od roku 1947. Vtedy sme však nemali, na rozdiel od súčasnosti, veľké sladovnícke kapacity. Ročne vieme vyrobiť do 300-tisíc ton sladu a z toho dokážeme exportovať najmenej polovicu, pričom na Slovensku sú priekupníci, ktorí jačmeň vykupujú aj pre Česko. České, ako aj slovenské sladovne majú rovnakú úroveň. Spĺňajú podmienky domácich pivovarov, ako aj exportu. U nás sa v minulosti vyrobilo až 1,5 milióna ton sladovníckeho jačmeňa. Teraz M. Pramuk očakáva, že ho môže byť asi 250-tisíc ton, a to údajne budú naši pivovarníci ešte radi. Jačmeňa sa totiž aj veľa skŕmi, vlani sa ho aj veľa vyviezlo, a potom chýbal. V tomto roku ho bude potrebné podľa neho doviezť viac ako 100-tisíc ton. Za tonu jačmeňa sa platí poľnohospodárom až 4200 korún. Za jeden z hlavných problémov slovenského pivovarníctva považuje zvýšenie spotrebnej dane na nízkoalkoholické pivo. Bol by za opačný postup, a to taký, aby na nízkoalkoholické bola vyrubená nižšia daň a nie naopak. (tur) |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |