|
|||||||||||||||||
Utorok 5.Júna 2001 |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Bez bariel, na vlastnýchČo všetko sa dá urobiť, keď je ochota pracovať Akciovú spoločnosť Ores Blava Jaslovské Bohunice vedú traja štatutárni zástupcovia, jedným z nich je Ing. Jozef Bulla. Vznikla v marci 1996 a jej zakladateľom bol Obecný úrad v Jaslovských Bohuniciach s cieľom poskytovať v regióne služby potrebné na chod a údržbu obce i rôznych prevádzkových objektov. Zamerala sa teda na tvorbu a údržbu zelene, komunálnu hygienu (deratizáciu, dezinfekciu, dezinsekciu), údržbu netechnologických priestorov elektrinu, vodu, plyn, prevádzku kotolní vrátane potrubných rozvodov a rozvodov studenej a teplej úžitkovej vody, postupne prevzala aj pomocné práce kuchynské, v práčovni SE-EBO a v roku 2000 spustila výrobu mrazenej stravy. Zámer spoločnosti, ktorá na začiatku podnikania mala 23 zamestnancov, je teda široký a dnes má firma 104 zamestnancov, pričom podľa Jozefa Bullu to nie je ustálený stav, ten by sa mal zastaviť na 115. Jedným z akcionárov firmy je aj Obecný úrad Jaslovské Bohunice, čo je pre obe strany vzájomne výhodné. Mnohí, ktorí sa stretnú s názvom spoločnosti, sa omylom domnievajú, že ide o bratislavskú firmu. Blava je však názov potoka, ktorý obcou Jaslovské Bohunice preteká a sú po ňom pomenované aj viaceré združenia v regióne. Výroba mrazenej stravy je oblasť, ktorá sa dostáva čoraz viac do popredia ich záujmu. Predstavuje okolo 25-tisíc porcií mesačne zo sortimentu 160 druhov jedál a je určená pracovníkom viaczmenných prevádzok a v zmysle zákona je povinnosťou zabezpečiť im teplú stravu. V oblasti, do ktorej technológie investovala firma viac ako 6 mil. Sk, majú 21 zamestnancov a záujem o mrazenú stravu sa ďalej zvyšuje. Najväčším odberateľom sú Atómové elektrárne Bohunice, Atómové elektrárne Mochovce, Slovenské elektrárne, ale aj Obecný úrad v Jaslovských Bohuniciach a v sezóne i poľnohospodárske družstvá širokého okolia. Stravu sami rozvážajú, pričom rokujú s podnikateľskými subjektmi v Trnave, ktoré majú záujem stravu predávať v predajni. Mrazenú stravu pripravujú klasickým spôsobom z bežných receptúr, ale aj z vlastných, no po uvarení sa balí dvoma spôsobmi do vrecúšok a tácok a v šokovom zmrazovači a dodržaní predpísaných noriem v zmysle potravinového kódexu SR sa zmrazuje pri teplote mínus 50 stupňov Celzia. Ich trvanlivosť je zatiaľ Okresným štátnym hygienikom stanovená na tri mesiace. Mrazenú stravu by mohli vyrábať aj viac, zatiaľ sú technologické kapacity využité len na jednu zmenu. Po ročnej činnosti sa však práve táto aktivita stala jednou z dvoch nosných oblastí pôsobenia spoločnosti. Cenové relácie sa pohybujú v norme B a C, teda s vyššou porciou mäsa a prílohy (norma C), v cene od 45 - 58 Sk bez DPH. Druhou podstatnou oblasťou činnosti je tvorba a údržba zelene, ktorá dáva prácu 37 zamestnancom. Predstavuje komplex širokého sortimentu služieb pre súkromné osoby, podniky a miestnu samosprávu. Práve v tejto oblasti pracujú chlapci pred absolvovaním základnej vojenskej služby, ktorí majú problém získať zamestnanie. Po piatich rokoch podnikania vo firme Ores Blava Jaslovské Bohunice majú svoje skúsenosti. Veril som regiónu, ktorý nám v súčasnosti poskytuje priestor na podnikateľské aktivity a mám pocit, že zatiaľ sa nám naše zámery podarili. Bola to pre nás, samozrejme, skúška schopností, ale neľutujeme, poskytli sme pracovné príležitosti, pričom 60 % prijatých zamestnancov bolo predtým nezamestnaných, nedostali sme dotácie, nebrali sme žiadny úver, sme samofinancovateľní, ale nepúšťame sa do projektov, ktoré by sme nezvládli. Najčastejšie sa stretávame s problémom financií. Keby bola platobná schopnosť podnikov plynulá, neboli by v podnikaní väčšie problémy. Aj my trpíme tým, že máme neplatičov, sú to väčšinou poľnohospodárske družstvá, s ktorými však situáciu riešime dodávkami zeleniny alebo mäsa pre našu výrobu mrazenej stravy. Naša spoločnosť nebola nikdy v strate, hoci o výrazných ziskoch sa hovoriť nedá. Trápi nás nestabilita zákonov, prekvitajúca byrokracia, nefunkčné súdnictvo, ustavične sa meniace ceny pohonných látok, energií, ktoré podnikateľov dostávajú do polohy, keď nevedia odhadnúť náklady ani len do blízkej budúcnosti. Aké sú perspektívy nášho vývoja? Celú činnosť sme zakladali na tom, že sme pôsobili v prenájmoch. Naším úsilím je teda získať vlastný objekt nielen na sídlo, ale máme záujem zachovať históriu obce a jej charakter regionálneho agroturistického centra, k čomu sme si vyhliadli existujúci objekt Mlyn Pavlovič, nachádzajúci sa v katastri Jaslovce. V tejto lokalite by sme radi vybudovali rekondičné centrum, reštauráciu, ubytovacie kapacity pre dvadsať miest, športový areál, strelnicu, ktorá bude mať parametre na prevádzkovanie vrcholového športu. Projekt je časovo naplánovaný na najbližšie obdobie. Opäť by sme nechceli brať úver, ale vybudovať ho združenými finančnými prostriedkami viacerých podnikateľských subjektov, končí svoje rozprávanie Jozef Bulla. Zora Petrášová |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |