Hospodársky denník
USD50,211 Sk
EUR42,451 Sk
CHF27,949 Sk
CZK1,249 Sk
  Utorok  10.Júla 2001

Cena limituje biopotraviny

Spotrebitelia budú i spoluinvestormi, tak ako je to v zahraničí

V blízkosti Viedne je do 10-ročného projektu priamej distribúcie ekologicky dopestovaných potravín zapojených približne tisíc rodín spotrebiteľov. Tí si sami zbierajú úrodu na pestovateľských plochách patriacich desiatke súkromných vlastníkov. Takýto príklad na Slovensku nemáme, hoci pokusy boli. Časť spotrebiteľskej verejnosti by podľa dostupných informácií podstúpila v záujme udržania si svojho zdravia, a teda najmä z preventívnych dôvodov aj takúto tortúru pravidelného „výbehu“ na polia, keby mala kam a najmä vedela ku komu. Ekologicky hospodáriaci roľníci na Slovensku, ktorých je niekoľko desiatok, však svoju produkciu na 98 % exportujú. Biopotraviny, pri produkcii ktorých sa musia dodržiavať prísne ekologické pravidlá, sú drahšie ako klasické. Spolupráca roľníkov a obchodníkov bez distribučných medzičlánkov by mohla prispieť na základe zahraničných skúseností k zníženiu konečnej spotrebiteľskej ceny takýchto potravín až o 50 %. Osobný kontakt spotrebiteľov s majiteľom farmy vytvára priestor aj na neformálnu kontrolu postupov v poľnohospodárskom podniku a tiež môže vytvoriť ďalšie možnosti na zapojenie sa spotrebiteľov do chodu malého podniku. V zahraničí sa spotrebitelia neraz stávajú aj spoluinvestormi rozvoja farmy, pričom pre zúčastnených nie je rozhodujúci krátkodobý finančný efekt. Ako tvrdí Ing. Ján Šlinský z Ekoplodu v Pavlovciach nad Uhom o problémoch slovenského ekologického roľníka, zákonom je nepriamo kalkulované, že po udelení certifikátu BIO má jeho vlastník právo požadovať o 30 až 100 % vyššiu cenu než za akú sa na trhu predáva rovnaký druh tovaru z konvenčného poľnohospodárstva. V praxi to však podľa neho znamená, že matky, obávajúce sa

o zdravie detí,

prípadne chorí, ktorí už na vlastnej koži pocítili dôsledky poškodeného životného prostredia, by mali platiť viac za to, že sa im nepáči, čo ponúka industriálny a dotovaný agropotravinársky komplex. „V praxi som mal možnosť overiť si, že práve táto vrstva obyvateľstva je základom trvalo udržateľných zákazníkov. Sociálne je to však najslabšia vrstva obyvateľov,“ hovorí. Na Slovensku sme zaznamenali podobný pokus ako uplatňujú v susednom Rakúsku. Ako spotrebitelia sa na ňom zúčastnilo 40 rodín z Košíc. Takýmto spôsobom sa tam predalo viac ako 3700 kilogramov zeleniny, zemiakov a ovocia. Ide však stále skôr o osvetové akcie ako o trvalý systém vhodného prepojenia výroby a distribúcie potravín produkujúcich bez viacnásobnej chemickej ochrany či priemyselného

spôsobu hnojenia,

čo sa nepriaznivo odráža na chemickom zložení produktov. A tak sa biopotraviny vyvážajú v čoraz väčšom množstve, najmä do štátov Európskej únie. Kým ešte v roku 1994 sa exportovalo 5111 ton bioproduktov, v roku 1999 to bolo už 10 642 ton. Išlo najmä o obilniny, ale aj hrášok, repku, mak, cukor, koreniny a bylinky.

Ekologický systém poľnohospodárstva pokrýva na Slovensku 2,4 % z celkovej poľnohospodárskej pôdy. To znamená, že na ploche 58,5 tisíca hektárov sa obnovila prírodná rovnováha, samoregulácia životného prostredia. Niekoľko ďalších výrobcov biopotravín je v príprave na vstup do tohto ekologického systému hospodárenia. Napriek tomu, že začiatkom 90. rokov malo naše ekologické poľnohospodárstvo v zahraničí dobré meno, z legislatívnej stránky nevyhovuje zatiaľ všetkým požiadavkám EÚ.

Vladimír Turanský

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.