|
|||||||||||||||||
Pondelok 9.Júla 2001 |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Keď nám pleseň neprekážaSlovenské syry objavuje zahraničný trh najmä pre kvalitu Tatranská mliekareň (TAMI) rozširuje nielen tradičný sortiment mliečnych výrobkov, ale pribudol k nim aj nemliečny, a to zelený čaj. Zelený čaj s dvoma ovocnými príchuťami - jablkovou a citrónovou je podľa predstaviteľov firmy veľmi perspektívnou položkou. Uvažujú aj o rozšírení sortimentu o ďalšie druhy čajov. Segment zelených a ľadových čajov má medzi nealkoholickými nápojmi veľkú popularitu v zahraniční a v celosvetovom meradle zaznamenal nárast spotreby až o 28 % za rok. Zelený čaj má vraj nezanedbateľné dobré zdravotné účinky, spomaľuje činnosť tzv. voľných radikálov, a tak spomaľuje starnutie, povzbudzuje telo a upokojuje nervovú sústavu. Navyše vodu, ktorú na výrobu zeleného čaju potrebujú, čerpajú z vlastnej studne. Prešli aj z práce externých dílerov - predajcov na domácich, vybudovali si vlastnú dopravu a investovali. V roku 2000 sa im podarilo dosiahnuť kladný hospodársky výsledok a súčasne zvýšiť export do ČR zo 112 ton syrov na 207 ton. Majú rozsiahlu sieť zmluvných odberateľov, Jednota SD, Tesco, Billa, Carrefour, Delvita, Metro, Kaufland, Sintra, COOP a ďalší. Výroba mlieka a mliečnych výrobkov má v podtatranskej oblasti dlhú históriu. Aj názov mesta Kežmarok kedysi znel Kesmark (Käsemarkt), čo v preklade znamenalo syrný trh. História tejto mliekarne siaha do šesťdesiatych rokov minulého storočia, v roku 1960 vznikli prevádzky vo Veľkej Lomnici, Svite, v Starej Ľubovni a v roku 1979 výrobný závod v Kežmarku. V tom istom roku spustili výrobnú linku na syry s bielou plesňou a sortiment obohatili o produkty na báze tvarohu. V júli 1992 v súvislosti s privatizáciou vznikli dve samostatné spoločnosti. Jednou z nich je Tatranská mliekareň v Kežmarku, zamestnávajúca v priemere 170 pracovníkov. V minulom roku si splnili všetky zámery svojho podnikateľského plánu. Spracovali 17 miliónov litrov surového mlieka. Za uplynulých päť rokov investovali 90 mil. Sk a zároveň sa rozširoval sortiment ponúkaných výrobkov. V tomto roku plánujú vyrobiť 700 ton syrov. Za svoj najznámejší výrobok, za syr Encián, dostali na 5. medzinárodnom festivale syrov Kässiade v rakúskom Innsbrucku v novembri roku 2000 striebornú medailu. TAMI Kežmarok je jediným slovenským výrobcom syrov typu Cammembert. Sortiment výrobkov predstavujú rôzne druhy mlieka, kyslomliečne výrobky, smotany, syry, syrové nátierky, maslo, tvarohy a tvarohové špeciality. V tomto roku chcú dodať na trh tri nové druhy plesňových syrov, a to mäkký zrejúci syr s oranžovo-červeným mazom na povrchu (pri ňom je zahraničný ekvivalent francúzsky syr Munster). Ďalší druh bude mäkký zrejúci syr s oranžovo-červeným mazom a bielou plesňou na povrchu (zahraničný ekvivalent je syr Saint Albray). Tretím druhom je dvojplesňový syr: na povrchu biela a vo vnútri modro-zelená pleseň. Podľa predstaviteľa firmy dodávajú svoje výrobky do všetkých obchodných reťazcov na Slovensku, a to podľa požiadaviek zákazníka. Ak sa vyskytne dočasný nedostatok slovenského plesňového syra v niektorom obchode, tak to iba nepresným odhadom spotreby. Matúš Hrabal |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |