Hospodársky denník
USD47,746 Sk
EUR42,592 Sk
CHF28,773 Sk
CZK1,321 Sk
  Pondelok  14.Januára 2002
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Neodolateľná chuť čokolády

Dokáže zlomiť aj najsilnejšie charaktery. Prečo tomu tak je, dodnes nikto presne nevie. Zatiaľ čo vedci skúmajú chemické substancie a ich pôsobenie na zmyslové receptory, výrobcovia vytvárajú pre rozmaznaných zákazníkov stále zvodnejšie chuťové kombinácie.

Theobroma cacao - tak znie odborný názov kakaovníka. Je to strom asi päť až osem metrov vysoký, ktorý rastie voľne v podraste dažďových pralesov. Semená sú ukryté v piatich radoch v plodoch, ktoré pripomínajú ragbyovú loptu a vyrastajú priamo z kmeňa stromu alebo silnejších konárov. Vedci, ktorí tomuto nenápadnému stromu jeho pompézne pomenovanie (Theobroma znamená v preklade pokrm bohov), dodnes nevedia odpovedať na mnoho otázok, ktoré s ním súvisia. Koľko aromatických látok má vlastne jedna tabuľka čokolády? A akými trikmi si čokoláda podmaňuje ľudskú psychiku do tej miery, že u mnohých ľudí môžeme hovoriť priamo o závislosti?

Deväťdesiat percent Američanov si dožičí čokoládu aspoň raz denne. Na každého Nemca vrátane dojčiat pripadá ročne osem, na Brita dokonca desať kilogramov. Majstrami kontinentu v konzumácii tejto lahôdky sú jednoznačne Briti. Dokonca aj vo svetom meradle patria do vedúcej trojice „čokoholikov“. O zdôvodnenie obľuby čokolády sa pokúšajú vedci už dlhé roky. Dokonca tomu venovali nejednu „čokoládovú" konferenciu. Na jednej z nich sa dozvedeli, že čokoláda nespôsobuje napr. uhrovitosť tváre (čo sa dovtedy tradovalo), nezvyšuje hladinu cholesterolu a ani nenarušuje zubnú sklovinu. Niektorí vedci vidia hlavný dôvod v účinku na jemné chuťové a čuchové bunky, iní hľadajú chemické substancie pôsobiace priamo na mozgové centrá. Preto vedci hľadali ďalšie mechanizmy pôsobenia na ľudskú psychiku. Cukor obsiahnutý v čokoláde vraj môže zvyšovať hladinu serotonínu, o vplyve ktorého na psychiku nikto nepochybuje a kakaové maslo zase môže uvoľňovať endorfíny, látky podobné opiátom, ktoré vznikajú priamo v ľudskom tele.

Čokoláda alebo sex ? Aj túto otázku podrobili vedci prísnemu testovaniu. V tejto voľbe sú mnohé ženy jednoznačne na strane čokolády. Vedci sa domnievajú, že obľubu čokolády u žien má na svedomí chemická zlúčenina fenyletylamín. Sto gramov čokolády obsahuje 660 miligramov tohto stimulátu, ktorý je zložením veľmi podobný dopamínu alebo adrenalínu. Pôsobí na zvýšenie tlaku, tepu, vnímavosti a hladiny cukru v krvi. Krátkodobo pôsobí ako sexuálne vyvrcholenie.

Niektorí vedci deklarovali aj vhodnosť čokolády ako prevenciu . Čokoláda obsahuje chemickú látku, ktorá znižuje riziko infarktu. Podľa nich tabuľka tmavej čokolády obsahuje toľko flavonoidov ako pohárik červeného vína. A to, ako je známe, vedci už dávno zahrnuli medzi prostriedky znižujúce riziko srdcových a cievnych chorôb. Čím tmavšia čokoláda - tým je účinok vyšší.

(mb)

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.