Hospodársky denník
USD49,155 Sk
EUR42,254 Sk
CHF28,712 Sk
CZK1,327 Sk
  Streda  30.Januára 2002
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Presne sledované potraviny

Sme súčasťou snáh o súlad potravinárskych predpisov

Spotrebitelia v snahe získať čo najviac informácií o zložení potravín, sú často dezorientovaní. V súlade s platnými pravidlami medzinárodného obchodu a Potravinovým kódexom SR sa v potravinách vyrábaných alebo dovážaných nemôžu vyskytovať iné látky ako tie, ktoré boli schválené a sú kontrolované. Naše predpisy poznajú viac ako tristo aditívnych látok, medzi ktoré patria i konzervačné komponenty, farbivá, sladidlá atď. V rámci SR sa aplikujú do potravinárskych výrobkov a označujú na obaloch v súlade s treťou hlavou druhej časti Potravinového kódexu SR. Na označovanie sa môže používať skupinový názov a príslušný kód (E _ _ _) alebo presný názov aditívnej látky. Naša legislatíva úzko nadväzuje na predpisy Európskej únie a Codex Alimentarius (CA), ktorý uznáva Svetová organizácia obchodu (WTO) za referenčný v medzinárodnom obchode s potravinami. Vo svete existujú rôzne systémy označovania aditívnych látok. Napríklad kódy EINECS boli vytvorené Európskou komisiou a zahŕňajú chemické látky (teda nielen potravinárske aditívne látky), ktoré boli na trhu v období 1971 až 1981. V medzinárodnom obchode s potravinami je povinné označovanie podľa medzinárodného číselníka INS schváleného Codexom Alimentarius, pričom EÚ používa to isté kódovanie, ktorému je predradené písmeno „E“. Toto kódovanie sa používa aj u nás. Napriek snahám o celosvetovú harmonizáciu potravinových predpisov, aplikácia a klasifikácia aditívnych látok

nie je rovnaká

v každom štáte. Napríklad tradičný prístup USA vychádza zo systému GRAS (Generally Recognized As Safe). Látky sa považujú za neškodné na základe vedeckého testovania alebo dlhodobého používania. V zozname EAFUS (Everything Added to Food in the United States), teda všetkého, čo sa v USA pridáva do potravín, možno nájsť najrozmanitejšie látky vrátane takých, ktoré sa inde nepovažujú za aditívne látky, napríklad bobkový list alebo korenie s rôznymi priradenými kódmi. Ako odznelo na nedávnom odbornom seminári v Bratislave, problematika aditívnych látok je z historického hľadiska taká stará, akou je prvé uvedomenie si človeka, že rastlinná a živočíšna surovina sa môže upraviť. Pre jednotlivé oblasti potravinárskych výrobkov sa používajú cielene konkrétne aditívne látky. Rovnako je to aj v priemysle nealkoholických nápojov, kde sa popri aplikácii klasických aditívnych látok začínajú čoraz viac uplatňovať aj nové netradičné látky. V súčasnosti sa vývoj v priemysle

nealko nápojov

orientuje nielen na zlepšenie senzorických vlastností, ale aj výživovej prospešnosti konečného produktu. A tak sa v nealko nápojoch začínajú čoraz viac objavovať aplikácie probiotických kultúr priaznivo ovplyvňujúcich črevnú mikroflóru konzumenta, a to buď v podobe priameho prídavku, či v prídavku v zapuzdrenom (enkapsulovanom) stave. Druhou oblasťou vývoja nealko nápojov je priama aplikácia rastlinných najmä sójových rozpustných bielkovín do nápojov a na druhej strane použitie rozpustnej pre profylaktiku čriev tak potrebnej vlákniny. V oblasti zmien senzorického profilu nápojov dochádza k aplikácii

nových aróm,

napríklad mentolu, vanilky alebo frakcií získaných z citrusových plodov, ktoré majú iný senzorický profil ako východiskové koncentráty. Do tejto oblasti je možné uviesť aj aplikácie netradičných ovocných zložiek, ktoré menia funkčný charakter nápoja, akou je napríklad zmena textúry. Tu sa dajú spomenúť mnohé netradičné typy ovocia. Okrem toho dochádza k cielenej fortifikácii nápojov, kde sa riešia problémy vytvárania stabilných roztokov v prípade použitia v tuku rozpustných vitamínov. Novinkou je aj fortifikácia nápojov železom, kde sa objavil nový prípravok na báze superdisperzného fosforečnanu železitého, ktorý je v roztoku mimoriadne stabilný. Aplikáciu aditívnych látok upravuje legislatíva. Aj slovenské zákonodarstvo prechádza v tejto oblasti zmenami. Pripravuje sa novelizácia hlavy Potravinového kódexu SR upravujúca použitie aditívnych látok. Je na diskusiu, ako sa v nej premietnu nové smery v oblasti použitia aditívnych látok, akými je napríklad aplikácia zmesných aditívnych látok. Používanie týchto látok nemôže

byť živelné,

a preto sa nielen v SR, ale aj na úrovni celosvetovej a európskej venuje veľká pozornosť legislatíve upravujúcej ich aplikáciu v procese výroby potravín. Najvýznamnejšie miesto v tomto smere má Komisia CA - spoločný orgán Svetovej organizácie OSN pre poľnohospodárstvo a výživu (FAO) a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Na vládnej úrovni sa v rámci CA rieši normalizácia a štandardizácia prakticky pre celú oblasť potravinárstva. Súčasťou aktivity Codexu je aj definovanie regionálnej politiky v oblasti normalizácie a štandardizácie v potravinárstve, pričom Koordinačný výbor CA pre Európu bude po prvý raz gestorovaný vládou krajiny zo strednej a z východnej Európy, v tomto prípade SR. Na zabezpečenie vedeckosti prípravy a schvaľovania štandardov a noriem FAO a WHO si vytvorili ešte expertné vedecké skupiny. Normy a štandardy sú zasielané na národné kontaktné body pre CA, ktoré sú zároveň aj súčasťou národných kódexových výborov. V SR túto úlohu vrátane pozície sekretariátu Slovenského kódexového výboru napĺňa Výskumný ústav potravinársky, ktorý zároveň gestoruje aj Kódexovú knižnicu. Pri porovnaní legislatívy EÚ so schválenými normami a štandardmi je možné konštatovať, že

približne 90 %

korešponduje s CA, ktoré sú oficiálnymi štandardmi a normami pre Svetovú obchodnú organizáciu (WTO). Legislatíva EÚ realizovaná systémom nariadení, smerníc, rozhodnutí a odporúčaní pokrýva aj oblasť aditívnych látok. Tie sa týkajú nielen aplikácie, limitov použitia, ale aj špecifikácie čistoty, definovania zmesných aditívnych látok atď. Zoznam platných smerníc bude opublikovaný v trendoch v potravinárstve vydávaných Výskumným ústavom potravinárskym.

Vladimír Turanský

Počasie

Dnes bude polojasno, časom až oblačno. Ráno a predpoludním miestami, najmä na východe územia hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota 7 až 11, na juhozápade a na juhu stredného Slovenska okolo 13 stupňov, na horách vo výške 1500 m 4 stupne. Západný vietor 3 až 6 m/s, na hrebeňoch hôr okolo 15 m/s, popoludní zoslabne.Vo štvrtok bude prevažne oblačno, miestami prehánky alebo občasný dážď. Cez deň na juhozápade zmenšovanie oblačnosti. Nočná teplota 6 až 2, v horských dolinách okolo 0 stupňov, denná teplota 7 až 11, na juhu a juhozápade 12 až 16 stupňov. V piatok bude v noci oblačno a lokálne prehánky, cez deň prevažne polooblačno a prehánky len ojedinele v horských oblastiach. Nočná teplota 5 až 1 stupňov, v údoliach slabý mráz, denná teplota 8 až 12, na severe okolo 6 stupňov.Slnko vyjde zajtra o 7.24 a zapadne o 16.47 hod.

Amsterdamobčasný dážď10
Atényslnečno17
Belehradoblačno12
Berlínoblačno12
Bratislavaoblačno13
Brusel občasný dážď9
Budapešťoblačno14
Bukurešť polooblačno14
Frankfurt oblačno13 
Helsinkioblačno-3
Istanbulpolooblačno14
Kodaňoblačno7
Kyjevobčasný dážď5
Lisabonoblačno16
Londýndážď11
Madridpolooblačno17
Moskvaoblačno-2
Oslooblačno3
Parížoblačno11
Prahaoblačno12
Rímpolooblačno17
Sofiapolooblačno12
Štokholmpolooblačno3
Varšavaoblačno10
Viedeňoblačno14
Záhreboblačno14
Ženevaoblačno13

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.