Hospodársky denník
USD43,047 Sk
EUR41,863 Sk
CHF28,503 Sk
CZK1,363 Sk
  Pondelok  21.Októbra 2002
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Peniaze boli tou iskrou?

Komentuje Vladimír Turanský

Keď nás pred niekoľkými mesiacmi informovali niektorí potravinári o svojej nespokojnosti s úrovňou služieb poskytovaných Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou (SPPK), nebolo isté, akým smerom sa budú uberať možné zmeny v tomto celoštátnom samosprávnom orgáne. Nepochybne bola šanca, aby ich iniciovalo ústredie. Požiadavka časti vplyvných potravinárskych firiem na ich akceptovanie ako rovnocenných partnerov popri poľnohospodároch akoby nebola vypočutá. Z iniciatívy 23 zakladajúcich členských organizácií vznikla akoby paralelná, nová Regionálna potravinárska komora (RPK). Napriek názvu nejde o inštitúciu územne obmedzenú, ale s celoslovenskou pôsobnosťou. Jej členmi sú také firmy ako napríklad Coca-Cola Beverages Slovakia, Pepsi-Cola SR, Nestlé Slovensko, Dr. Oetker, Klember, St. Nicolaus, Danone a ďalšie, nemenej známe. Ak si chce SPPK upevniť svoj vplyv, má teraz jedinú možnosť prijať túto komoru do svojich štruktúr s tým, že potravinári sa dostanú v akceptácii na úroveň poľnohospodárov. V opačnom prípade môže SPPK čeliť vážnej personálno-organizačnej kríze s dôsledkami pre celý agrokomplex. Jej vplyv by sa podstatne znížil. Ak berieme do úvahy problémy rezortu, a po prípadnej integrácii SR do európskych štruktúr sa môžu skomplikovať, zachovanie jednoty by bolo logické.

Predstavitelia novej komory sú nespokojní s tým, čo potravinárom SPPK poskytuje, ale aj so systémom jej financovania. A možno práve peniaze boli tou iskrou, ktorá podnietila iniciatívu reformy tohto samosprávneho orgánu zdola. Zakladatelia RPK chcú rozšíriť a podporiť jestvujúce aktivity v potravinárstve na Slovensku. Podporujú aj Úniu podnikateľov a zamestnávateľov v potravinárskom priemysle v úsilí o zmenu. Ide o snahu, ktorá povedie podľa RPK k rozvoju pružnosti a prepojeniu potravinárskych firiem na európske potravinárske aktivity. Aj z tohto dôvodu sa valné zhromaždenie RPK uznieslo na vytvorení viacerých výborov, napríklad pre kvalitu a bezpečnosť potravín, ale aj obchod a konkurencieschopnosť či európske záležitosti. Táto iniciatíva sa nepochybne stretne s podporou vládnych štruktúr. Možno práve o to budú to mať teraz ťažšie naši poľnohospodári, a tak rozštiepenie pôvodnej komory by bolo kontraproduktívne. Je logické, aby obidve zložky, teda poľnohospodári a potravinári, pôsobili v súčinnosti, nestratili spoločnú reč a záujem o spoluprácu.

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.