|
|||||||||||||||||
Streda 23.Októbra 2002 |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Spolu to má logikuSlovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) zásadne nesúhlasí so zámerom odčleniť potravinárstvo z riadiacej kompetencie Ministerstva pôdohospodárstva SR do pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR. Vychádza pritom z ohlasov a zo stanovísk väčšiny svojich členov, Únie podnikateľov a zamestnávateľov v potravinárskom priemysle na Slovensku i profesijných zväzov a združení. Tie v záujme zvýraznenia jeho postavenia žiadajú vytvorenie samostatnej Sekcie potravinárstva v rámci organizačných štruktúr MP SR, uvádza vo svojom vyjadrení predseda SPPK Ivan Oravec, ktoré poskytol našej redakcii. Poľnohospodárska prvovýroba a spracovateľský priemysel sú vzájomne previazané dodávateľskými a odberateľskými vzťahmi a vo viacerých prípadoch aj majetkovo. Spoločne pristupujú k riešeniu problematiky organizácie agropotravinárskeho trhu a proexportných podpôr poľnohospodárskych i potravinárskych výrobkov, pričom za rozhodujúce považujú zvládnutie integračného procesu v prvovýrobe a potravinárstve. I. Oravec pripomína, že začlenenie poľnohospodárstva a potravinárskeho priemyslu pod jedno ministerstvo má význam aj z hľadiska riešenia kľúčových otázok v zahraničnom obchode s Českou republikou, kde tieto výrobné odbory zastrešuje ministerstvo poľnohospodárstva. Podobná situácia je v Poľsku a Maďarsku, s ktorými má SR takisto úzke obchodné kontakty a spolupracuje aj v rámci agropotravinárskeho komplexu. Poľnohospodári a potravinári sú začlenení do jedného rezortu tiež v krajinách Európskej únie - napríklad v Rakúsku, Dánsku, vo Francúzsku alebo v Taliansku - čo potvrdzuje, že spoločné riadenie agrokomplexu má vnútornú logiku a opodstatnenie. Vladimír Turanský |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |