Hospodársky denník
USD42,65 Sk
EUR41,545 Sk
CHF28,318 Sk
CZK1,347 Sk
  Piatok  25.Októbra 2002
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Pracovných miest bude zrejme menej

„Zámer preradiť reštauračné stravovanie z nižšej sadzby DPH do vyššej nebol konzultovaný s profesijnými zväzmi,“ namieta Ing. Ján Kučera, viceprezident Zväzu hotelov a reštaurácií SR a zároveň riaditeľ hotela Holiday Inn v Bratislave, proti zámeru ministra financií Ivana Mikloša, ktorý prezentoval verejnosti minulý týždeň v piatok. Podobne vyznievajú reakcie ďalších podnikateľov z cestovného ruchu, ktorí k očakávanému percentu inflácie priratúvajú pravdepodobné ďalšie celoplošné zvýšenie cien. „Ceny reštauračného stravovania vzrastú minimálne o 20 %,“ hovorí Ján Kučera. Proces zabezpečenia realizácie v reštauračnom stravovaní sa totiž nerovná času rovnajúcemu sa technologickej prípravy jedla, je oveľa dlhší. Reštaurácie, ktoré sa zmluvne zaviazali dodávať v rámci balíkov služieb pre zahraničných turistov, sú nimi viazané až do roku 2004. „Turistický rok“ trvá od 1. apríla do 31. marca nasledujúceho roka a zmluvy sa zvyčajne uzatvárajú na jeseň. Dnes cestovné kancelárie majú uzatvorené zmluvy so zahraničnými partnermi až do 31. marca 2004, čo znamená, že prípadné cenové zvýšenie, s ktorým nerátali, musia seriózne uvážiť. Zahraničné cestovné kancelárie, ktoré služby nakúpili, už tlačia katalógy a hocijaká, nielen cenová, zmena je jednoducho nevítaná. „Zvýšenie cien budeme musieť vydotovať z vlastných zdrojov,“ konštatuje za stravovacie zariadenia Ján Kučera, vediac, čo to urobí s vnútornou ekonomikou firmy, ktorú riadi. Obáva sa pritom dosahov predovšetkým na malé firmy, ktoré už dnes obchádzajú faktor vysokých sociálnych nákladov na zamestnanca a za ich prácu im vyplácajú minimálne mzdy. Robert Kohlmann, riaditeľ jednej z najväčších incomingových cestovných kancelárií CK Pressburg, v prípade akéhokoľvek nepredvídaného cenového zvýšenia už predaných služieb hovorí: „Rozdiel musíme niesť my, aj keď v niektorých prípadoch výrazne zníži našu maržu.“ Prípadné zvýšenie sadzby DPH v reštauračných službách z 10 % na 23 % nie je jediné nepriame zvyšovanie odvodového zaťaženia podnikateľov v cestovnom ruchu. Treba k nim pripočítať miestne dane a poplatky, ktoré rovnako rastú. V oblasti reštauračného stravovania je ich oveľa viac ako v iných činnostiach. Rozpočet obcí je rovnako, ba možno viac hladný ako štátny rozpočet. Tak ako štát, tak aj obec by nemali zabúdať, že to, čo treba v prvom rade riešiť, čomu treba venovať pozornosť, je nielen ekonomický rast, ale aj zamestnanosť a vytváranie stabilných podmienok na podnikanie.

Rudolfa Vallová

Počasie

Dnes bude polooblačno až oblačno. V predpoludňajších hodinách v nižších polohách miestami hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota 9 až 13, na severe a na miestach s dlhšie trvajúcou hmlou okolo 7, vo výške 1500 m 1 stupeň. Južný vietor 2 až 5 m/s.V sobotu bude veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach dážď alebo prehánky. Nočná teplota 8 až 3, denná 9 až 14 stupňov. V nedeľu bude polooblačno, v horských oblastiach časom až oblačno a ojedinele prehánky. Zrána lokálne hmly. Nočná teplota 4 až 0, v údoliach okolo -2, denná teplota 8 až 13, na severe okolo 6 stupňov.Slnko vyjde zajtra o 7.30 a zapadne o 17.41 hod.

Amsterdamzamračené14
Atényjasno26
Belehradslnečno16
Berlínoblačno17
Bratislavapolojasno12
Brusel oblačno14
Budapešťpolojasno16
Bukurešť polooblačno17
Frankfurtprehánky16
Helsinkipolooblačno1
Istanbulpolooblačno17
Kodaň oblačno11
Kyjevpolooblačno12
Lisabonpolojasno21
Londýnoblačno14
Madridpolojasno25
Moskvadážď so snehom1
Oslodážď6
Paríždážď15
Prahadážď14
Rímslnečno24
Sofiapolojasno17
Štokholmdážď6
Varšavaoblačno13
Viedeňpolooblačno14
Záhrebpolojasno17
Ženevaoblačno14

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.