Zámer preradiť reštauračné stravovanie z nižšej sadzby DPH do vyššej nebol konzultovaný s profesijnými zväzmi, namieta Ing. Ján Kučera, viceprezident Zväzu hotelov a reštaurácií SR a zároveň riaditeľ hotela Holiday Inn v Bratislave, proti zámeru ministra financií Ivana Mikloša, ktorý prezentoval verejnosti minulý týždeň v piatok. Podobne vyznievajú reakcie ďalších podnikateľov z cestovného ruchu, ktorí k očakávanému percentu inflácie priratúvajú pravdepodobné ďalšie celoplošné zvýšenie cien. Ceny reštauračného stravovania vzrastú minimálne o 20 %, hovorí Ján Kučera. Proces zabezpečenia realizácie v reštauračnom stravovaní sa totiž nerovná času rovnajúcemu sa technologickej prípravy jedla, je oveľa dlhší. Reštaurácie, ktoré sa zmluvne zaviazali dodávať v rámci balíkov služieb pre zahraničných turistov, sú nimi viazané až do roku 2004. Turistický rok trvá od 1. apríla do 31. marca nasledujúceho roka a zmluvy sa zvyčajne uzatvárajú na jeseň. Dnes cestovné kancelárie majú uzatvorené zmluvy so zahraničnými partnermi až do 31. marca 2004, čo znamená, že prípadné cenové zvýšenie, s ktorým nerátali, musia seriózne uvážiť. Zahraničné cestovné kancelárie, ktoré služby nakúpili, už tlačia katalógy a hocijaká, nielen cenová, zmena je jednoducho nevítaná. Zvýšenie cien budeme musieť vydotovať z vlastných zdrojov, konštatuje za stravovacie zariadenia Ján Kučera, vediac, čo to urobí s vnútornou ekonomikou firmy, ktorú riadi. Obáva sa pritom dosahov predovšetkým na malé firmy, ktoré už dnes obchádzajú faktor vysokých sociálnych nákladov na zamestnanca a za ich prácu im vyplácajú minimálne mzdy. Robert Kohlmann, riaditeľ jednej z najväčších incomingových cestovných kancelárií CK Pressburg, v prípade akéhokoľvek nepredvídaného cenového zvýšenia už predaných služieb hovorí: Rozdiel musíme niesť my, aj keď v niektorých prípadoch výrazne zníži našu maržu. Prípadné zvýšenie sadzby DPH v reštauračných službách z 10 % na 23 % nie je jediné nepriame zvyšovanie odvodového zaťaženia podnikateľov v cestovnom ruchu. Treba k nim pripočítať miestne dane a poplatky, ktoré rovnako rastú. V oblasti reštauračného stravovania je ich oveľa viac ako v iných činnostiach. Rozpočet obcí je rovnako, ba možno viac hladný ako štátny rozpočet. Tak ako štát, tak aj obec by nemali zabúdať, že to, čo treba v prvom rade riešiť, čomu treba venovať pozornosť, je nielen ekonomický rast, ale aj zamestnanosť a vytváranie stabilných podmienok na podnikanie.
Dnes bude polooblačno až oblačno. V predpoludňajších hodinách v nižších polohách miestami hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota 9 až 13, na severe a na miestach s dlhšie trvajúcou hmlou okolo 7, vo výške 1500 m 1 stupeň. Južný vietor 2 až 5 m/s.V sobotu bude veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach dážď alebo prehánky. Nočná teplota 8 až 3, denná 9 až 14 stupňov. V nedeľu bude polooblačno, v horských oblastiach časom až oblačno a ojedinele prehánky. Zrána lokálne hmly. Nočná teplota 4 až 0, v údoliach okolo -2, denná teplota 8 až 13, na severe okolo 6 stupňov.Slnko vyjde zajtra o 7.30 a zapadne o 17.41 hod.