|
|||||||||||||||||
Utorok 29.Októbra 2002 |
|
|||||||
Je to slad, čo pivu dáva dušuHeineken uprednostňuje nákup jačmeňa od našich výrobcov Slad, ako základná surovina na výrobu piva, sa získava zo špeciálnych druhov jačmeňa. Vlastnosti sladu, napríklad farba, chuť alebo vôňa, rozhodujú o type piva, iné, napríklad zloženie extraktívnych látok alebo stupeň rozštiepenia bielkovín, ovplyvňujú kvalitu tohto nápoja. Slad je v podstate určujúcim faktorom akosti piva. Niektoré vlastnosti sladu sú dané použitým jačmeňom, iné získava pri skladovaní. Zrno jačmeňa je svojím látkovým zložením ideálnou surovinou na získanie sladu na ďalšie pivovarské spracovanie. Bez toho, že by sa znižoval význam ďalších dvoch základných surovín (chmeľu a vody) na tvorbe kvality piva, má slad rozhodujúcu úlohu. Preto nie nadarmo sa hovorí, že slad dáva pivu dušu. Sladovňa v Hurbanove vyrába slad z jačmeňa, ktorého nákup zabezpečuje v objeme asi 169-tisíc ton ročne. Slad sa z tejto zrnoviny vyrába s použitím vody, vzduchu a tepelnej energie. Jačmeň sa nakupuje hneď po žatve. V prvom rade sladovňa odoberá surovinu dopestovanú na Slovensku. V tomto roku spoločnosť Heineken, ktorej sladovňa patrí, kupovala naše odrody, ako je Jubilant, Kompakt, Expres a na východnom Slovensku aj odrody Atribut a Sladko. Všetok jačmeň sa analyzuje u pestovateľa a po schválení kvality sa presúva do síl sladovne alebo k externým skladovateľom. Určitá časť suroviny sa ešte dováža zo zahraničia, prevažne z Ukrajiny. Celková skladovacia kapacita sladovne v Hurbanove v 58 jačmenných silách je 17 400 ton a objem jedného jačmenného sila je 300 ton. Počas prepravy do síl sa jačmeň čistí, prípadne zbavuje hrubých nečistôt a prachu. Tie sa uskladňujú, granulujú a predávajú ako vedľajšie produkty na dokrmovanie hospodárskych zvierat. Nedávnym dobudovaním novej sladovne v Hurbanove a vytvorením desiatok nových pracovných miest, zvýšila spoločnosť Heineken Slovensko výrobnú kapacitu o 50-tisíc ton sladu ročne, čím dosiahla výrobné možnosti v objeme 130-tisíc ton a firma ako celok na Slovensku až 160-tisíc ton. Tým sa stala jedným z najväčších výrobcov sladu v Európe vôbec. Prvenstvo medzi európskymi sladovňami má však sladovňa Albert v belgických Antverpách s kapacitou 230-tisíc ton ročne, ktorá patrí tiež tejto spoločnosti. Slovensko je krajina s tradíciou vo výrobe sladu. To vyplýva z dobrých klimatických podmienok na pestovanie dostatočného množstva kvalitného sladovníckeho jačmeňa. Spolu s kvalifikovanou pracovnou silou a dobre vybudovanou infraštruktúrou sú to hlavné dôvody, prečo sa Heineken rozhodol pre výstavbu novej sladovne práve na Slovensku. Výroba sladu v Hurbanove, ale aj Nitre a Rimavskej Sobote si vyžaduje spracovanie asi 200-tisíc ton sladovníckeho jačmeňa, čo sa Heineken Slovensko bude snažiť postupne výhradne zabezpečiť zo slovenských zdrojov. Už teraz spolupracuje asi s dvestopäťdesiatimi našimi dodávateľmi. Stále kooperuje aj so Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou v Nitre na zvýšení kvality sladovníckeho jačmeňa. V spolupráci s najvýznamnejšími farmárskymi podnikmi investuje do nových techník na zvýšenie úrody jačmeňa. Investície spoločnosti Heineken na výstavbu sladovne v Hurbanove presiahli 16,5 mil. EUR. Cieľom spoločnosti bolo zvýšiť objem výroby a zabezpečiť tak dostatok sladu pre vlastnú potrebu, ale aj pre požiadavky exportu. Objemom vývozu, približne 123-tisíc ton ročne, sa Slovensko zásluhou Heinekenu zaradí medzi najväčších európskych vývozcov sladu. Export pôjde najmä do Poľska, Maďarska, Ruska, na Ukrajinu, do Rumunska, Chorvátska, ale aj Srbska. Aktivity a investície tejto firmy na Slovensku oceňuje aj naša poľnohospodárska a potravinárska samospráva a ďalšie odborné organizácie a inštitúcie na Slovensku. Vladimír Turanský |
|
||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |