Hospodársky denník
USD42,292 Sk
EUR41,577 Sk
CHF28,398 Sk
CZK1,347 Sk
  Štvrtok  31.Októbra 2002
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Šampus a kaviár sú pasé

Keď mal v 30. rokoch prísť rozmaznaný grécky lodiar Aristoteles Onassis do Monte Carla, kuchári kŕmili morky aromatickým korením, aby mali extra mäsko. Bohatý človek je inak, tvrdili. Platí to i dnes? Je jedlo symbolom bohatstva a úspechu? Všetci bohatí a úspešní vraj väčšinou sekírovali kuchárov a všetci jedli „čosi extra“.

Tak napríklad Greta Garbo chcela iba obyčajnú varenú sliepku. Tej však kuchári museli vyrobiť špeciálne nohavičky z maslového cesta a natiahnuť ich na stehienka. Pre belgického kráľa Alberta zas pripravovali račie a korytnačie vajcia, ktorých žĺtok zostáva i po dni varenia tekutý. Josephine Clay Fordová, z rodiny zakladateľa svetovej automobilky, si želala mlieč z lososa s račou penou a korzické broskyne na orieškovej poleve.

Byť rozmarný v jedle vždy patrilo k dobrému menu bohatých. Dať si obyčajnú „krmu“ znamenalo poškodiť si povesť. Voľakedy platilo, že bohatý človek konzumuje kaviár, špargľu a všetko zapíja značkovým sektom. Napokon sa z tohto menu stalo klišé: i napriek tomu, že kaviár väčšine nechutil, pretože bol cítiť rybinou, predstava korytnačky utopenej v polievke im dvíhala žalúdok a vlákna zo špargle „liezli“ medzi zuby.

Dnes tieto potraviny nie sú klasickým symbolom bohatstva. Sekt a kaviár je bežným sortimentom v našich obchodoch. Stratili výnimočnosť. Dnes má luxus meno litchi a limetky, hitom je langusta. Bohatý slovenský podnikateľ si objednáva argentínske steaky, kanadského humra či novozélandskú jahňacinu, francúzsky rokfort ...

No je tu ešte jeden nápad, ako sa zaradiť medzi horných desaťtisíc gourmetov (preboha, nikdy nevravte labužníkovi gurmán. Gurmán pestuje obžerstvo, gourmet je fajnšmeker!) - používajte vznešené pomenovania.

Zatiaľ čo polievka gauloise je skutočná výnimočnosť - ide o hovädzí vývar s varenými kohútími hrebienkami a surovými žĺtkami, nad vznešenou polievkou portugaise ľahko zaplačete - je to totiž obyčajná paradajková polievka s ryžou, akú ste pravidelne konzumovali v školských jedálňach... Luxus je niekedy podivná vec...

(bj)

Počasie

Dnes bude polooblačno až oblačno a zrána hmlisto. Ojedinele slabé zrážky. Najvyššia denná teplota 7 až 11 stupňov, na horách vo výške 1500 m okolo nuly. Slabý vietor.V piatok bude prevažne malá oblačnosť, zrána lokálne hmly. Na juhozápade časom až oblačno. Nočná teplota 2 až -2, v horských dolinách okolo -4, denná 7 až 12 stupňov. V sobotu bude polooblačno až oblačno, cez deň od západu až zamračené a na mnohých miestach dážď alebo prehánky. Nočná teplota 4 až 0, v údoliach okolo -2, denná teplota 9 až 14 stupňov.Slnko vyjde zajtra o 6.39 a zapadne o 16.31 hod.

Počasie v európskych mestách dnes a teplota v ° C

Amsterdampolojasno11
Aténytakmer jasno20
Belehraddážď14
Berlínoblačno9
Bratislavadážď12
Bruseloblačno13
Budapešťoblačno14
Bukurešťjasno12
Frankfurtdážď10
Helsinkiveľká oblačnosť3
Istanbuljasno16
Kodaňpolooblačno10
Kyjevoblačno6
Lisabonoblačno21
Londýndážď9
Madridoblačno18
Moskvasnehové prehánky3
Oslooblačno5
Parížzamračené16
Prahaoblačno11
Rímpolooblačno22
Sofiajasno11
Štokholmveľká oblačnosť4
Varšavaoblačno10
Viedeňoblačno13
Záhrebdážď14
Ženevaoblačno13

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.