|
|||||||||||||||||
Štvrtok 31.Októbra 2002 |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Šampus a kaviár sú paséKeď mal v 30. rokoch prísť rozmaznaný grécky lodiar Aristoteles Onassis do Monte Carla, kuchári kŕmili morky aromatickým korením, aby mali extra mäsko. Bohatý človek je inak, tvrdili. Platí to i dnes? Je jedlo symbolom bohatstva a úspechu? Všetci bohatí a úspešní vraj väčšinou sekírovali kuchárov a všetci jedli čosi extra. Tak napríklad Greta Garbo chcela iba obyčajnú varenú sliepku. Tej však kuchári museli vyrobiť špeciálne nohavičky z maslového cesta a natiahnuť ich na stehienka. Pre belgického kráľa Alberta zas pripravovali račie a korytnačie vajcia, ktorých žĺtok zostáva i po dni varenia tekutý. Josephine Clay Fordová, z rodiny zakladateľa svetovej automobilky, si želala mlieč z lososa s račou penou a korzické broskyne na orieškovej poleve. Byť rozmarný v jedle vždy patrilo k dobrému menu bohatých. Dať si obyčajnú krmu znamenalo poškodiť si povesť. Voľakedy platilo, že bohatý človek konzumuje kaviár, špargľu a všetko zapíja značkovým sektom. Napokon sa z tohto menu stalo klišé: i napriek tomu, že kaviár väčšine nechutil, pretože bol cítiť rybinou, predstava korytnačky utopenej v polievke im dvíhala žalúdok a vlákna zo špargle liezli medzi zuby. Dnes tieto potraviny nie sú klasickým symbolom bohatstva. Sekt a kaviár je bežným sortimentom v našich obchodoch. Stratili výnimočnosť. Dnes má luxus meno litchi a limetky, hitom je langusta. Bohatý slovenský podnikateľ si objednáva argentínske steaky, kanadského humra či novozélandskú jahňacinu, francúzsky rokfort ... No je tu ešte jeden nápad, ako sa zaradiť medzi horných desaťtisíc gourmetov (preboha, nikdy nevravte labužníkovi gurmán. Gurmán pestuje obžerstvo, gourmet je fajnšmeker!) - používajte vznešené pomenovania. Zatiaľ čo polievka gauloise je skutočná výnimočnosť - ide o hovädzí vývar s varenými kohútími hrebienkami a surovými žĺtkami, nad vznešenou polievkou portugaise ľahko zaplačete - je to totiž obyčajná paradajková polievka s ryžou, akú ste pravidelne konzumovali v školských jedálňach... Luxus je niekedy podivná vec... (bj) |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |