Hospodársky denník
USD41,024 Sk
EUR41,508 Sk
CHF28,279 Sk
CZK1,359 Sk
  Streda  20.Novembra 2002
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Zelenina ako prevencia

Najmenej päť dávok ovocia a zeleniny denne ochráni človeka pred väčšinou chorôb vrátane rakoviny, srdcových ochorení, vysokého tlaku a degenerácie žltej škvrny v oku, tvrdia americkí vedci. Ešte lepšie je dopriať si deväť dávok ovocia či zeleniny, zdôrazňujú výskumníci z amerického Národného inštitútu pre výskum rakoviny (NCI). „Najmä dospelí potrebujú až deväť dávok denne, to tvrdí veda,“ vyhlásila Lorelei DiSograová, riaditeľka programu NCI s názvom Päť denne.

Štúdie ukázali, že ľuďom, ktorí jedli odporúčané dávky ovocia a zeleniny, sa okamžite znížil tlak a znížilo sa u nich aj riziko vzniku určitých typov rakoviny. Ovocie a zelenina obsahujú dôležité vitamíny a minerály a ešte niečo navyše - fytochemiká, ktoré na zdravie pôsobia výrazne pozitívne.

Aby ľudia mohli vyťažiť z týchto látok čo najviac, vedci z NCI navrhli jednoduché zásady dávkovania. Dávku predstavuje jeden kus ovocia strednej veľkosti (napr. jablko, pomaranč, banán alebo hruška), pol šálky nakrájaného ovocia, štvrť šálky sušeného ovocia (hrozienka, marhule, slivky), pol šálky surového, vareného, zavareného alebo zmrazeného ovocia či zeleniny, tri štvrtiny šálky 100-percentnej ovocnej alebo zeleninovej šťavy, pol šálky varených alebo konzervovaných strukovín, šálka listovej zeleniny.

Vedci odporúčajú uprednostňovať zeleninu pred ovocím - jedna dávka ovocia obsahuje okolo 60 kalórií, kým dávka zeleniny len 25 kalórií. Schopnosť zasýtiť je pri ovocí a zelenine približne rovnaká.

Začiatočníkom v zdravom stravovaní vedci odporúčajú, aby začali pridávať ovocie a zeleninu k zvyčajnej potrave, napr. ak si dávate sendvič, požiadajte o extra dávku zeleniny. Alebo si môžete ovocie pridávať do cereálií či jogurtu a na raňajky si dať jablko.

Dobrým trikom je vopred si pripraviť nakrájanú zeleninu na celý týždeň a uložiť ju do mrazničky, je tak vždy po ruke. Ak sa vyhovárate na nedostatok času, môžete si kúpiť vopred umytú a pokrájanú zeleninu v supermarketoch. Vedci totiž zistili, že ak má človek prístup k nakrájanej zelenine, je oveľa pravdepodobnejšie, že ju zje. Zeleninovým šalátom, ale bez tučných zálievok, je dobré nahrádzať klasické prílohy ako ryžu či hranolky. Ovocie je zasa najjednoduchším rýchlym občerstvením. Sušené ovocie je však veľmi kalorické. Ovocné a zeleninové šťavy sú dobrým zdrojom draslíka.

Počasie

Dnes bude veľká, v priebehu dňa od západu zmenšená oblačnosť. Na severe a východe miestami slabé zrážky, od 1100 m vo forme snehu. Najvyššia teplota 6 až 11, na severe miestami okolo 3, vo výške 1500 m klesne na 0 stupňov. Slabý vietor.Vo štvrtok bude polojasno, v nižších polohách hmlisto alebo zatiahnuté nízkou oblačnosťou, ktorá sa miestami udrží po celý deň. Nočná teplota 2 až -1, v horských dolinách okolo -4 stupne. Denná teplota 7 až 10, na miestach s celodennou hmlou okolo 4 stupne. V piatok bude polojasno, v nižších polohách zrána a predpoludním hmlisto. Popoludní od západu ďalšie pribúdanie oblačnosti a v západnej polovici územia neskôr dážď. Nočná teplota 2 až -2, denná 8 až 11, na miestach s dlhšie trvajúcou hmlou okolo 5 stupňov.Slnko vyjde zajtra o 7.11 a zapadne o 16.05 hod.

Počasie v európskych mestách dnes a teplota v ° C

Amsterdamprehánky9
Aténypolojasno20
Belehradveľká oblačnosť19
Berlínpolojasno9
Bratislavaoblačno10
Bruseloblačno9
Budapešťoblačno12
Bukurešťjasno20
Frankfurtpolooblačno10
Helsinkisneženie-1
Istanbuljasno20
Kodaňpolojasno6
Kyjevoblačno9
Lisabonpolojasno15
Londýndážď9
Madridpolooblačno11
Moskvaoblačno5
Oslopolooblačno0
Parížprehánky10
Prahaoblačno10
Rímpolooblačno17
Sofiapolojasno19
Štokholmoblačno0
Varšavaoblačno7
Viedeňoblačno10
Záhreboblačno15
Ženevaoblačno9

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.