Hospodársky denník
USD42,188 Sk
EUR41,855 Sk
CHF28,371 Sk
CZK1,352 Sk
  Štvrtok  28.Novembra 2002

Zlatý mok znižuje riziko infarktu

Umiernená konzumácia piva znižuje riziko srdcovej príhody aspoň tak dobre, ako pitie červeného vína. Asociácia dánskych pivovarov s odvolaním sa na štúdiu Inštitútu pre epidemiológiu a sociálnu medicínu münsterskej univerzity uvádza, že „nie je možné dokázať akúkoľvek zdravotnú výhodu pitia červeného vína v porovnaní, napríklad, s pivom“. Epidemiologické štúdie totiž naznačujú, že umiernená spotreba alkoholu, či už vo forme piva, vína alebo destilátov, súvisí s poklesom všeobecnej úmrtnosti, predovšetkým však vďaka nižšiemu riziku srdcovocievneho ochorenia.

Zistenia nemeckej štúdie, ktorej sa zúčastnilo 2000 ľudí z južného Nemecka, však odporujú dánskemu prieskumu. Nemeckí vedci totiž zistili, že ľudia konzumujúci malé množstvá vína majú nižšie riziko infarktu než tí, čo pijú pivo alebo destiláty.

(TASR/tur)

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.