Sme na tom horšie... O cholesterole sa hovorí aj ako o skrytom nepriateľovi srdca. Jednoduchou krvnou skúškou možno zistiť, či je hladina cholesterolu normálna alebo vysoká. A ak sa nadbytok cholesterolu nepodchytí včas, vystavujeme sa riziku kardiovaskulárneho ochorenia. Cholesterol však nie nezvratnou pohromou, ak zmeníte svoj životný štýl, ktorý prípadne doplní užívanie liekov, môžete s rizikom tukov úspešne bojovať. Zatiaľ sme však na tom horšie ako v iných krajinách vo svete. Výživa sa na vzniku srdcovo-cievnych a nádorových ochorení podieľa 20 až 60 percentami. Ochorenia obehovej sústavy si dlhodobo udržiavajú neslávne prvenstvo v úmrtnosti na Slovensku - dosahujú až 55-percentný podiel. No v civilizovaných krajinách sveta ide vývoj týchto ochorení iným smerom. V Spojených štátoch klesla úmrtnosť na kardiovaskulárne choroby za posledných 25 rokov o 40 %. V Japonsku sa zje len 1/3 tuku z bravčového a hovädzieho mäsa, údenín a mliečnych výrobkov v porovnaní s nami. Francúzi spotrebúvajú za deň 2- až 3-krát viac zeleniny, ako je náš priemer. Zmeny v strave, ktorými sa môžeme priblížiť krajinám , ktoré sú na tom lepšie, možno zhrnúť do niekoľkých bodov: menej tuku z hovädzieho a bravčového mäsa, oveľa menej údenín a tučných mliečnych výrobkov, žiadne maslo, masť, šľahačka, menej múčnikov... Avšak aj viac ovocia a zeleniny, najmä čerstvých šalátov, na varenie a natieranie používať len rastlinné tuky. V súčasnosti aj pri nákupoch vystupuje do popredia aj kritérium kvality potravín. Projekt, ktorého súčasťou je označovanie potravín vhodných na prevenciu kardiovaskulárnych chorôb, sa začal už aj u nás a výrobky, ktoré nesú logo Zdravá výživa pre zdravé srdce na obale, spĺňajú špecifické výživové kritériá. (lk)
|
|