|
|||||||||||||||||
Štvrtok 14.Marca 2002 |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Panika im pristrihla krídlaVeterinárny certifikát potvrdil neškodnosť výrobkov Jediným výrobcom želatíny na Slovensku je v súčasnosti Gelima Liptovský Mikuláš, ktorú po privatizácii štátneho podniku v roku 1995 so 100-percentným podielom akcií získala francúzska firma Weishardt Holding. História tejto francúzskej spoločnosti v meste Graulhet siaha do roku 1836 a patrí medzi štyroch najväčších výrobcov želatíny v Európe. Glejársky podnik na spracovanie surových technických kostí v Liptovskom Mikuláši vznikol v roku 1968 a jeho umiestnenie v tejto lokalite úzko súviselo s centralizáciou kožiarskeho priemyslu v regióne. Želatína, proteín vo vysoko čistej forme s jedinečnými vlastnosťami gélu, sa nachádza v polotovaroch polievok, omáčok, v margarínoch, mliečnych výrobkoch, cukrovinkách, diétnych prípravkoch a vo výrobkoch na báze mäsa, keďže je ľahko stráviteľná, vo farmácii sa využíva na tobolky, dražé, čapíkov, v parachirurgii na náhrady krvnej plazmy, chirurgické implantáty, hemostatické špongie, hydrokoloidné obväzy, v dermatologických a kozmetických preparátoch a inde. Široké uplatnenie nachádza i v oblasti techniky. Želatína môže i chrániť, stabilizovať, obaľovať, lepiť, čím zachováva štruktúru, chuť, vôňu. Získava sa parciálnou hydrolýzou kolagénu, ktorý je hlavnou proteínovou zložkou kože, kostí a spojových tkanín. Spoločnosť Gelima nedávno získala certifikát kvality ISO 2002, ktorý je v súčasnosti nevyhnutnosťou, vzhľadom na export do krajín EÚ. Potvrdila tým zároveň kvalitu a spoľahlivosť v celom výrobnom procese. Napriek tomuto úspechu spoločnosť k prvému júlu zníži stav zamestnancov o štyridsať z celkového počtu dvesto pracovníkov, pracujúcich v dvoch samostatných výrobných strediskách - spracovanie surových technických kostí a vo výrobe želatíny. Táto skutočnosť vyplýva z faktu, že aj na Slovensku bola potvrdená choroba BSE, čo odradilo odberateľov produktu v Poľsku, Turecku i v arabských krajinách, ktoré zavreli hranice pre dovoz. Preto v Gelime plánujú investovať do úpravy výrobnej linky na výrobu bravčovej želatíny nákladom do 50 mil. Sk, a to i napriek tomu, že štúdia, ktorú vykonali renomované nezávislé laboratóriá, dokázala absolútnu neškodnosť a nulové riziko prenosu choroby BSE konzumáciou. A aj napriek tomu, že spracovaná surovina musí mať veterinárny certifikát, potvrdzujúci jej neškodnosť. S výrobou želatín začali v roku 1983, začiatkom 90. rokov však klesol objem spracovania kostí na 3- až 4-tisíc ton ročne. V roku 1993 spustili novú technológiu spracovania kostí na ekologickej linke, ktorá extrahuje kosti vodou. Jej kapacita predstavuje 15-tisíc ton kostí ročne, ale pre nedostatok surovín pracuje len na 40-percentný výkon. Linka na výrobu želatín spracúva odtučnenú kostnú drvinu a kožné suroviny, tzv. kožnú glejovkovú štiepenku z garbiarní. Pritom spracovanie rizikových častí kostí vylúčili v Gelime už pred piatimi rokmi a výroba má silne dekontaminujúci charakter, zaručujúci zdravotnú bezchybnosť. Pritom až 80 % kvalitných surovín sa dováža z ČR, zo Slovinska, z Poľska, Maďarska, Talianska i Rakúska, export predstavuje štyri pätiny produkcie do takmer 40 krajín sveta, zvyšok sa uplatní na domácom trhu. Zora Petrášová |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |