Aj u nás z farmy na stôl Komentuje Zuzana Krútka Keď chce režisér filmu udržať diváka v napätí, necháva svojich hrdinov uniknúť smrti len o vlások, v poslednej stotine sekundy sa zachránia z auta, ktoré vzápätí vybuchne a pod. V podobnej situácii, pokiaľ ide o financovanie opatrení na zabránenie šírenia prípadnej BSE, sa nachádza Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR, keď zvolenské laboratórium by už vlastne zajtra nemalo mať príslušné testovacie súpravy. Peniaze nie sú ani na financovanie nitrianskeho asanačného ústavu, ktorému hrozí odpojenie od plynu, čo by znamenalo zastavenie likvidácie kadáverov a špecifikovaných rizikových materiálov. Vzhľadom na závažnosť a ďalekosiahle následky v prípade, že by sa s testovaním hovädzieho dobytka a s likvidáciou dobytčích mŕtvol prestalo, možno očakávať, že aj keď to vláda zatiaľ nemá na programe svojho zajtrajšieho zasadnutia, iste dokáže nájsť spôsob, ako financovanie spomínaných opatrení zabezpečiť. Tie sú vlastne špecifickou súčasťou kontroly, ktorú priamo u producentov potravín, začínajúc prvovýrobou, vykonáva od 7. februára tohto roka ŠVPS. Do tohto dátumu tu paralelne fungovala Slovenská poľnohospodárska a potravinová inšpekcia (SPPI) vedľa Štátnej veterinárnej správy (ŠVS). Aj keď oficiálne došlo k zrušeniu SPPI, de facto bola tak činnosť, ako aj jej pracovníci a materiálne vybavenie včlenené do ŠVS. ŠVPS má právo a povinnosť koordinovanej kontroly v celom potravinovom reťazci, teda podľa princípu z farmy na stôl. Vznik ŠPVS zlikvidoval doterajšiu duplicitu, v rámci ktorej, absolútne nelogicky, boli veterinári poverení kontrolou potravín rastlinného pôvodu v obchodnej sieti. Navyše systém kontroly nie vždy dokázal zabezpečiť neškodnosť vyrábaných a dovážaných potravín. Súčasné princípy už zodpovedajú štandardom Európskej únie. Návrat k certifikácii potravín, po ktorej niektorí volajú, by bol krokom späť. Certifikát, ktorý mal dlhodobú platnosť, bol totiž len svedectvom o tom, že skúmaná vzorka bola zdravotne neškodná, ale nezabezpečoval neškodlivosť tých potravín, ktoré sa na jeho základe dostávali ku konzumentom. Dnes výrobcovia potravín musia pravidelne vykonávať vlastnú kontrolu a viesť o nej evidenciu. K rýchlej vystopovateľnosti eventuálnej nebezpečnej potraviny má pomôcť celoštátny register, pričom výrobca aj dovozca sú povinní viesť evidenciu všetkých dodávateľov aj odberateľov potravín, ako aj ich zložiek. Môže sa zdať, že tieto opatrenia sú vyjadrením nedôvery k výrobcom a k dovozcom potravín. Lenže zdravie máme všetci len jedno.
|
PočasieDnes bude polojasno, od západu postupne oblačno až zamračené a neskôr miestami dážď. Na hrebeňoch Tatier sneženie. Najvyššia denná teplota 12 až 16, na horách vo výške 1500 m 5 stupňov. Juhovýchodný až južný, na západe krajiny večer západný vietor 3 až 6 m/s.V stredu bude veľká oblačnosť až zamračené, na mnohých miestach dážď, cez deň od severu čiastočné zmenšovanie oblačnosti a prechod k prehánkam. Nočná teplota 7 až 3, denná teplota 9 až 14 stupňov. Vo štvrtok bude oblačno, cez deň od západu opäť až zamračené a miestami dážď alebo prehánky, postupne od 900 m snehové. Nočná teplota 4 až 0, denná teplota 6 až 11, na severe okolo 4 stupne.Slnko vyjde zajtra o 5.56 a zapadne o 18.03 hod.Amsterdam | oblačno | 9 |
Atény | polojasno | 18 |
Belehrad | oblačno | 17 |
Berlín | zamračené | 9 |
Bratislava | zamračené | 12 |
Brusel | zamračené | 11 |
Budapešť | zamračené | 14 |
Bukurešť | jasno | 12 |
Frankfurt dážď | 12 | |
Helsinki | dážď so snehom | 2 |
Istanbul | jasno | 13 |
Kodaň | zamračené | 9 |
Kyjev | oblačno | 8 |
Lisabon | oblačno | 15 |
Londýn | zamračené | 10 |
Madrid | polojasno | 14 |
Moskva | polojasno | 12 |
Oslo | oblačno | 4 |
Paríž | zamračené | 14 |
Praha | dážď | 12 |
Rím | polojasno | 16 |
Sofia | zamračené | 10 |
Štokholm | polojasno | 6 |
Varšava | zamračené | 14 |
Viedeň | dážď | 11 |
Záhreb | zamračené | 18 |
Ženeva | zamračené | 13 |
|
|
|