|
|||||||||||||||||
Streda 20.Marca 2002 |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Len prírodné komponentyMikróby nemajú šancu sa rozmnožovať Je to firma, ktorá robí finálne výrobky, sirupy, šťavy a nápoje. V rámci svojho výrobného programu je zameraná na výrobu nealkoholických nápojov. Nosným programom je výroba konzumných sirupov do obchodnej siete a tiež limonádových sirupov určených pre výrobcov sýtených limonád. Ako sme sa dozvedeli od spolumajiteľa firmy Ing. Jána Knezoviča, CSc., konzumné sirupy vyrábajú z prírodných surovín na báze izoglukózového sirupu s obsahom 52 % fruktózy (vyrobeného z kukuričného zrna) a repného cukru. V poslednom čase vyvinuli nové výrobky, ktoré nazývajú sirupmi ovocnými, v ktorých je zabudovaný ovocný koncentrát. Nevyrábajú segment tzv. light nápojov, sirupov, ktoré sú na báze umelých sladidiel a dnes ich reklama masívne podporuje. Chceli sme, aby v sirupoch prevládala zložka sacharidová, ale nie z repného cukru. Prešli sme na bázu škrobových surovín, ktoré sa vyrábajú z kukuričného škrobu, kde segment je trochu iný, v prospech jednoduchých cukrov, čiže fruktózy. Posledných 10 - 15 rokov došlo k výrazným zmenám v technológii výroby štiav, tie sa vylisujú a potom zahusťujú minimálne na 65 % cukrov, ktorá je už pre mikróby nevhodná, zjednodušene, kvasinkám už táto koncentrácia v tomto prostredí neumožňuje rozmnožovať sa. To bola iba stručná časť z odbornej inštruktáže, ktorú som dostal od vysloveného odborníka. Ovocné sirupy Fruties sa vyrábajú v štyroch trhových druhoch sirupu: pomarančový, broskyňový, malinový a citrónový. Zložením surovín sú podobné ako konzumné sirupy, avšak časť izoglukózy je nahradená (z cenových dôvodov, ako som sa dozvedel) prírodným sladidlom - extraktom z rastliny Stévia rebaudiána B. s podoznačením E 960 podľa Potravinového kódexu a ovocným koncentrátom. Tým sa výrobok stáva podobne ako predchádzajúce sirupy výrobkom na báze prírodných ingrediencií. Sirup má o 30 % zníženú energetickú hodnotu a je stabilizovaný stabilizátorom E 202. Spolumajiteľ firmy J. Knezovič ma zavalil ďalšími odbornými informáciami, vedel by o nich rozprávať hodiny. Tvrdí, že výrobca Fruties v Dolnom Štáli je jediným výrobcom, ktorý používa výlučne prírodné komponenty na výrobu. Aj stabilizácia výrobkov pasterizáciou a použitím prídavnej látky E 242 umožňuje pri ovocných sirupoch dosahovať úžitkovú hodnotu výrobkov najmä zo zdravotného hľadiska. Ivan Klačanský |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |