Hospodársky denník
USD47,677 Sk
EUR42,056 Sk
CHF28,643 Sk
CZK1,338 Sk
  Streda  20.Marca 2002
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Len prírodné komponenty

Mikróby nemajú šancu sa rozmnožovať

Je to firma, ktorá robí finálne výrobky, sirupy, šťavy a nápoje. V rámci svojho výrobného programu je zameraná na výrobu nealkoholických nápojov. Nosným programom je výroba konzumných sirupov do obchodnej siete a tiež limonádových sirupov určených pre výrobcov sýtených limonád. Ako sme sa dozvedeli od spolumajiteľa firmy Ing. Jána Knezoviča, CSc., konzumné sirupy vyrábajú z prírodných surovín na báze izoglukózového sirupu s obsahom 52 % fruktózy (vyrobeného z kukuričného zrna) a repného cukru. V poslednom čase vyvinuli

nové výrobky,

ktoré nazývajú sirupmi ovocnými, v ktorých je „zabudovaný“ ovocný koncentrát. Nevyrábajú segment tzv. light nápojov, sirupov, ktoré sú na báze umelých sladidiel a dnes ich reklama masívne podporuje. „Chceli sme, aby v sirupoch prevládala zložka sacharidová, ale nie z repného cukru. Prešli sme na bázu škrobových surovín, ktoré sa vyrábajú z kukuričného škrobu, kde segment je trochu iný, v prospech jednoduchých cukrov, čiže fruktózy. Posledných 10 - 15 rokov došlo k výrazným zmenám v technológii výroby štiav, tie sa vylisujú a potom zahusťujú minimálne na 65 % cukrov, ktorá je už pre mikróby nevhodná, zjednodušene, kvasinkám už táto koncentrácia v tomto prostredí neumožňuje rozmnožovať sa.“ To bola iba stručná časť z odbornej inštruktáže, ktorú som dostal od vysloveného odborníka. Ovocné

sirupy Fruties

sa vyrábajú v štyroch trhových druhoch sirupu: pomarančový, broskyňový, malinový a citrónový. Zložením surovín sú podobné ako konzumné sirupy, avšak časť izoglukózy je nahradená (z cenových dôvodov, ako som sa dozvedel) prírodným sladidlom - extraktom z rastliny Stévia rebaudiána B. s podoznačením E 960 podľa Potravinového kódexu a ovocným koncentrátom. Tým sa výrobok stáva podobne ako predchádzajúce sirupy výrobkom na báze prírodných ingrediencií. Sirup má o 30 % zníženú energetickú hodnotu a je stabilizovaný stabilizátorom E 202. Spolumajiteľ firmy J. Knezovič ma zavalil ďalšími odbornými informáciami, vedel by o nich rozprávať hodiny. Tvrdí, že výrobca Fruties v Dolnom Štáli je jediným výrobcom, ktorý používa výlučne prírodné komponenty na výrobu. Aj stabilizácia výrobkov pasterizáciou a použitím prídavnej látky E 242 umožňuje pri ovocných sirupoch dosahovať úžitkovú hodnotu výrobkov najmä zo zdravotného hľadiska.

Ivan Klačanský

Počasie

Dnes bude zrána malá, cez deň od západu postupne veľká oblačnosť až zamračené a k večeru na západe dážď. Najvyššia denná teplota 10 až 14, na severe okolo 8, na horách vo výške 1500 m 0 stupňov. Západný až severozápadný vietor 2 až 5 m/s, popoludní zoslabne.Vo štvrtok bude veľká oblačnosť až zamračené a na viacerých miestach dážď, od 1000 m sneženie. Cez deň na západe pretrhávanie oblačnosti. Nočná teplota 6 až 2, denná teplota 5 až 10, na severe okolo 3 stupne. V piatok bude veľká, miestami zmenšená oblačnosť. Na viacerých miestach prehánky, od 600 m snehové. Nočná teplota 3 až -2, denná teplota 4 až 8, na severe okolo 0 stupňov.Slnko vyjde zajtra o 5.54 a zapadne o 18.05 hod.

Amsterdamdážď11
Aténypolojasno16
Belehradoblačno12
Berlíndážď9
Bratislavazamračené11
Brusel dážď13
Budapešťzamračené13
Bukurešť oblačno14
Frankfurt dážď13 
Helsinkizamračené3
Istanbuldážď13
Kodaňoblačno6
Kyjevoblačno9
Lisabonpolojasno17
Londýndážď13
Madridpolojasno17
Moskvadážď so snehom2
Oslooblačno3
Paríždážď14
Prahadážď10
Rímoblačno22
Sofiapolojasno10
Štokholmdážď3
Varšavadážď7
Viedeňdážď13
Záhrebzamračené12
Ženevazamračené14

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.