Hospodársky denník
USD47,153 Sk
EUR41,502 Sk
CHF28,266 Sk
CZK1,377 Sk
  Piatok  12.Apríla 2002

Zmeňte svoj „jedálniček“

Päť nových výrobkov pre naše zdravie

Viete, prečo sú už niektoré potraviny označené nápisom „Výživa pre srdce“? Nuž, napriek tomu, že vo výchove populácie, ale aj výrobcov k správnej výžive máme v porovnaní s vyspelými krajinami veľké rezervy, predsa má 18 našich výrobkov šancu ovplyvniť pozitívnym smerom zdravý spôsob života. „Zdravá výživa pre zdravé srdce“ je totiž program označovania potravín vhodných na prevenciu kardiovaskulárnych chorôb. Výrobok zaradený do programu je označený logom, ktoré pomáha v obchode nájsť potraviny prospešné z hľadiska zdravej výživy. Zmeniť stravovacie návyky ľudí a znížiť tak úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia je cieľom tohto projektu. Ďalším jeho zámerom je podpora potravinárskeho priemyslu vyrábajúceho vhodné potraviny a tiež vzdelávanie spotrebiteľov. Tento projekt organizuje Ústav srdca pri Ottavskej univerzite v Kanade spolu so slovenským ministerstvom zdravotníctva, pôdohospodárstva a školstva. Zatiaľ sa realizuje v Kanade, Austrálii, Maďarsku a na Slovensku. Nesprávna výživa nám spôsobuje rôzne ochorenia, ako napríklad diabetes, osteoporózu, zubný kaz, kardiovaskulárne ochorenia a iné. Program sleduje zníženie hladiny tukov, cholesterolu, sacharidov a chloridu sodného v organizme človeka. Zároveň sa zameriava na zvýšenie príjmu vitamínov, najmä C, E, betakaroténu, nenasýtených mastných kyselín, horčíka, vápnika, zinku a selénu v organizme človeka. Orientuje sa na výber potravín na základe určených výživových kritérií a zdravotnej neškodnosti. V stredu dostalo možnosť používať logo Výživa pre srdce päť slovenských výrobkov. Atest získala Bonaqua - stolová voda nesýtená, Cappy - pomarančová šťava 100-percentná, Kavit - instantná kávovinová zmes, ďalej slovenská cigória - pražená kávovina a kurča bez drobkov hlboko mrazené.

Účasť v rámci programu je dobrovoľná. Potravinárske spoločnosti sa zúčastňujú na procese udeľovania loga, ktorého súčasťou sú prihlásenia, posúdenie výrobkov, udelenie povolenia používať logo. Po jeho udelení sú náhodné kontroly označených výrobkov, a ich cieľom je zistiť, či tieto výrobky stále zodpovedajú kritériám programu. Certifikačná inštitúcia programu je v Štátnom zdravotnom ústave v Bratislave. Žiadosti možno adresovať hlavnému hygienikovi SR MUDr. Ivanovi Rovnému.

Ľudmila Koníková

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.