Hospodársky denník
USD47,098 Sk
EUR41,47 Sk
CHF28,287 Sk
CZK1,377 Sk
  Pondelok  15.Apríla 2002

Pozor na jedlo

Predtým, ako sa rozhodnete pre kráľovsky veľkú dávku jedla z rýchleho občerstvenia, si svoje chúťky radšej dobre zvážte. Podľa najnovšej štúdie totiž jediné mastné jedlo dokáže okamžite ovplyvniť činnosť srdca a krvný obeh.

Aj napriek tomu, že pravidelná konzumácia mastného jedla je už dlho známa ako strava zvyšujúca riziko srdcových chorôb, táto štúdia dokazuje, že aj jeden mastný pokrm stačí na spôsobenie problémov. Štúdiu zverejnili v aprílovom vydaní magazínu Annals of Internal Medicine.

Vedci skúmali vplyv mastných jedál na schopnosť srdca kompenzovať upchaté artérie. Keď sa artéria zásobujúca srdce krvou upchá, okolité cievy sa roztiahnu a kompenzujú jej činnosť. Rozdiel medzi normálnym krvným obehom a týmto zvýšeným, kompenzujúcim obehom sa nazýva rezerva koronárneho obehu.

Tím amerických lekárov zistil, že táto rezerva u inak zdravých mužov klesla o 18 percent päť hodín po tom, čo skonzumovali tekutú stravu obsahujúcu 1200 kalórií, 100 gramov tuku, 50 gramov nasýtených tukov a 300 miligramov cholesterolu. Na porovnanie, priemerný cheeseburger má o 500 kalórií a 30 gramov tuku viac.

Mastné jedlá na niekoľko hodín zvýšili v krvi aj hladinu tukových látok známych ako triglyceridy. Predchádzajúce štúdie potvrdili, že vysoké hladiny triglyceridov spôsobujú poškodenie funkcií srdca.

Keď testovaní muži skonzumovali jedlo s rovnakou kalorickou hodnotou, ale len s desiatimi gramami tuku, vedci nezaznamenali žiadnu zvýšenú hladinu triglyceridov. Vedci teda opätovne varujú, že netreba brať na ľahkú váhu ich odporúčania. Práve naopak, mali by sme radikálne zmeniť spôsob stravovania i celkového životného štýlu.

(do)

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.