Hospodársky denník
USD47,033 Sk
EUR41,457 Sk
CHF28,246 Sk
CZK1,381 Sk
  Utorok  16.Apríla 2002

Priveľa škrobu škodí

Krátkozrakosť nespôsobuje len vytrvalé čítanie kníh, nevhodné osvetlenie a svietiace obrazovky, ale aj naša výživa, tvrdia americkí vedci. Dramatický nárast zrakových chýb v Európe za posledných 200 rokov spôsobila v prvom rade nadmerná konzumácia potravín, obsahujúcich veľké množstvo škrobu, napríklad chleba. Veľké množstvá škrobu v pšeničných produktoch, spracovaných podľa najnovších metód, ktoré majú zabezpečiť bezproblémové a rýchle trávenie, spôsobujú, že pankreas začne produkovať veľmi intenzívne hormón inzulín. Táto pre život nevyhnutná látka môže vo väčších množstvách narušiť vývoj oka a spôsobiť krátkozrakosť. Svoju teóriu podložili vedci nedávnymi výskumami stravovacích návykov Eskimákov. U eskimáckych kmeňov, ktoré prebrali západný štýl prípravy jedla len nedávno, sa počet krátkozrakých osôb zvýšil dokonca až o 50 percent.

(mb)

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.