|
|||||||||||||||||
Utorok 2.Apríla 2002 |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Čo výrobok, to pečať kvalityZa päťdesiat rokov bolo veľa zmien k lepšiemu i k horšiemu V týchto dňoch si mliekareň v Nových Zámkoch pripomenula päťdesiatročné výročie svojho vzniku. Koncom päťdesiatych rokov Družstvo pre hospodárenie s poľnohospodárskymi výrobkami so sídlom v Bratislave začalo stavať v Nových Zámkoch mliekareň. Družstvo 1. januára 1951 zrušili, jeho nástupcom sa stalo Oblastné družstvo - riaditeľstvo pre mlieko v Bratislave. Výstavbu mliekarne dokončili v roku 1952. Mliekareň spracovávala mlieko na výrobky dennej potreby - konzumné mlieko, maslo, smotany, tvarohy a tvrdé syry. Neskôr prešla pod riadenie národného podniku Nitrianske mliekarne Nitra pod názvom národný podnik Nitra, závod Nové Zámky. Po celoštátnej územnej reorganizácii sa od 1. júla 1960 zmenila aj organizácia mliekarenského priemyslu. Vznikol nový mliekarenský podnik Západoslovenské mliekarne, n. p., so sídlom v Bratislave, Ružová dolina. K novozámockej mliekarni pričlenili výrobnú prevádzku v Štúrove, ktorá bola dovtedy samostatným závodom. Zvyšovaním výroby mlieka v JRD a ŠM vznikali veľké prebytky mlieka, z ktorého sa vyrábali tvrdé syry. Vtedy sa však v obchodoch nedokázali presadiť. Preto vedenie nového podniku hľadalo riešenie. Začali s výstavbou ďalšieho výrobného strediska - taviarne, v ktorej sa mali spracovávať prebytky tvrdých syrov nielen z novozámockej, ale aj ostatných mliekarní. V novovybudovanej taviarni vyrábali od roku 1963 tavené syry Primátor, Trenčan, Tavená Niva, Syr so šunkou, Turista, Smotanový syr, Tavený syr so šunkou a kapiou - Vysočina, Milex - plátky, Tavený údený salámový syr, Cibuľkový a Paradajkový syr, Čadar a Rascový syr. Neskôr pribudol lahôdkový syr Delikates a polotučný roztierateľný syr Babena. Pre lepšie speňaženie nakupovaného mlieka sa začalo v roku 1970 s výrobou tvrdých syrov na export. Bol to Ementál a Moravský bochník, ktoré robili zvučné meno novozámockému mliekarenskému závodu aj v zahraničí. Keďže sa dojnosť kráv zvyšovala, vznikali v rámci podniku, najmä v lete, prebytky, ktoré sa nedali ekonomicky spracovať. Preto sa vedenie podniku v Bratislave rozhodlo vybudovať v Nových Zámkoch ďalšie výrobné stredisko - sušiareň mlieka s dennou kapacitou 200-tisíc litrov mlieka. Zamerali sa na sušenie mlieka a výrobu kŕmnych zmesí najmä pre teľce. V roku 1973 sa názov podniku zmenil na Milex, národný podnik Bratislava, závod Nové Zámky. Zvýšená výroba smotany si vynútila jej spracovanie na maslo či už v drobnom balení do obchodnej siete alebo po 25 kg na dlhodobé skladovanie, potom sa používala aj pri výrobe tavených syrov a iných špecialít. Preto v roku 1974 zrekonštruovali masliareň a zariadili ju novým vysokovýkonným zariadením - kontinuálna výroba masla. Strojné zariadenie sa opotrebovalo aj v iných strediskách. V roku 1981 zrekonštruovali stredisko syráreň, v ktorom začali s výrobou syru Akawi. Neskôr v roku 1986 začali aj s výrobou pareného syra Mozarella V roku 1988 sa opäť zmenil názov mliekarne. Z národného podniku sa stal Milex, štátny podnik, závod Nové Zámky. Avšak už od 1. júla 1991 to bol Milex, štátny podnik Nové Zámky. Ani tento názov nemali dlho. Už v nasledujúcom roku transformáciou zo štátneho podniku Milex 1. mája 1992 vzniká firma Mliekospol, a. s., Nové Zámky. Spoločnosť vznikla na základe privatizačného projektu, ktorý Ministerstvo pre správu a privatizáciu národného majetku SR schválilo. Výrobný program sa rozširoval. V roku 1992 sa začalo s výrobou smotanových jogurtov bielych aj ovocných. O rok neskôr pribudlo nízkotučné pasterizované mlieko so zníženým obsahom bielkovín a minerálnych látok v ľahkostráviteľnej forme pod názvom Fortemilk. V Nových Zámkoch vyrábali aj minimaslo s hmotnosťou 10 - 30 gramov a tavený syr Špeciál, tiež v balení s hmotnosťou 10 - 30 gramov. V ďalšom roku - 1994 začali s výrobou Dia jogurtov. Základný sortiment výrobkov sa každý rok rozširuje. Suša aj cmar. Konzumné mlieko balia do obalov Tetra Pack. V súčasnosti dodáva Mliekospol na trh mlieko v obaloch s uzávermi pod výrobným logom Zdravo v litrovom, pollitrovom a štvrťlitrovom balení. Obchody zásobuje aj ochuteným mliekom i jogurtom kakao a jahody a so Zákysom v pollitrových obaloch s uzáverom, čo je slovenskou prioritou. Tavené syry balia na modernej linke dodanej firmou Hassia, spôsob balenia je vhodný na švédske stolovanie hotelového typu. Estetickými obalmi sa pýšia aj inovované smotanové - vanilkové, ovocné a čokoládové krémy Miláčik pre školskú mládež. Mnohé výrobky ocenil aj Slovenský mliekarenský zväz. Parený syr Mozarella je nezastupiteľný pri výrobe pizze a príprave dietetických jedál. Kyslá smotana s ovocím Nela je zaujímavá obsahom probiotickej kultúry Lactobacillus acidophillus a bifidobactéria - oba typy aktívne pomáhajú tráviacemu ústrojenstvu človeka tým, že deaktivujú zložky zaťažujúce hrubé črevo. Slaný syr Akawi vyváža Mliekospol do Libanonu, maslo a sušené mlieka najmä do Holandska, Belgicka a ďalších štátov. Novozámocká mliekareň patrí medzi najúspešnejšie na Slovensku. Potvrdzuje to aj množstvo domácich a zahraničných ocenení. Je to zásluhou kvality výrobkov v príťažlivých obaloch s výrobným logom Zdravo, ale aj manažmentu, ktorý riadi uznávaný odborník, generálny riaditeľ Ján Šimunek. Aj on s mliekarňou oslavuje - 15. výročie vo funkcii riaditeľa a o niekoľko dní vzácne životné jubileum - päťdesiatku. Treba len veriť, že pod jeho vedením bude ocenení viac a v krajinách EÚ pribudnú ďalšie tony mliečnych výrobkov z Nových Zámkov. Vladimír Levický |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |