|
|||||||||||||||||
Utorok 2.Apríla 2002 |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
EÚ nám to chce osladiťVo výrobe izoglukózy chceme zvýšenie kvóty Asociácia spracovateľov a spotrebiteľov sladidiel (ASSS) zastupujúca na Slovensku sedem profesijných zväzov a viac ako 150 firiem, vyjadrila nesúhlas s návrhom Európskej komisie, aby bola kvóta na výrobu izoglukózy (sladidlo vyrábané z kukurice - pozn. Hd) pre Slovensko po vstupe do Európskej únie iba 3220 ton. Takéto množstvo je absolútne nedostatočné a ani zďaleka neodráža reálnu situáciu na slovenskom trhu so sladidlami. Terajšia spotreba izoglukózy na Slovensku sa pohybuje okolo 55-tisíc ton ročne a stále rastie. ASSS žiada, aby zodpovední pracovníci štátnych inštitúcií obhajovali pre SR ročnú kvótu izoglukózy vo výške 100-tisíc ton. Izoglukóza sa vyrába u nás iba od roku 1998, čo znamená, že roky 1998 a 1999 možno považovať iba za nábehové, pričom v období rokov 2000 až 2001 spotrebovaná izoglukóza už dosiahla objem 50-tisíc ton. Toto sladidlo predstavuje pre spracovateľov možnosť voľby a z makroekonomického hľadiska znamená veľký prínos pre konkurenčné prostredie. Požadovanú kvótu je možné vyprodukovať z vlastných zdrojov, nakoľko Slovensko má ideálne podmienky na pestovanie kukurice. To znamená, že nebude potrebné nič dovážať, čo bude mať a už má pozitívny vplyv na platobnú bilanciu a exportnú schopnosť Slovenskej republiky. Dlhodobé skúsenosti ukazujú, že keď je úrodný rok na kukuricu, tak je slabší na cukrovú repu a naopak, čo znamená, že by došlo k minimalizácii rizika neúrodných rokov. Izoglukóza mimo štátov EÚ zaznamenáva stále väčší nárast na svetových trhoch. Pri zásadnej zmene spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ od roku 2006, v rámci ktorej bude výrazne zreformovaný, ak nie úplne zrušený aj režim s cukrom, bude izoglukóza rýchlo expandovať aj v už rozšírenej únii. Pri splnení týchto predpokladov by malo Slovensko veľkú komparatívnu výhodu. ASSS nesúhlasí s návrhom Európskej komisie, aby na určenie kvóty pre izoglukózu bolo brané päťročné referenčné obdobie od roku 1995 do roku 1999, nakoľko počas celej histórie prideľovania kvót pre izoglukózu v EÚ sa nikdy predtým nebralo do úvahy päťročné referenčné obdobie. Na Slovensku vyrába izoglukózu Amylum Slovakia. Firma vznikla v roku 1992 z bývalého štátneho podniku Slovenské škrobárne Boleráz a je úspešným výsledkom jedného z prvých zahraničných privatizačných projektov na Slovensku. Objem investícií do tejto spoločnej britsko-americkej firmy predstavuje v súčasnosti 40 mil. USD. Andrej Pokojný |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |