Hospodársky denník
USD46,668 Sk
EUR41,593 Sk
CHF28,327 Sk
CZK1,381 Sk
  Pondelok  22.Apríla 2002
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Mrazené výrobky pekárov

Šarišskí cukrári najviac prispeli do mešca

Šarišské pekárne a cukrárne sú najväčšou pekárenskou a cukrárenskou firmou na Slovensku. Vo svojich prevádzkach v Prešove, Bardejove, Stropkove a vo Svidníku zamestnáva viac ako 500 pracovníkov. Základný sortiment spoločnosti - výroba chleba a pečiva tvorí 80 % produkcie, 10 % predstavuje cukrárska výroba a 10 % tvorí zvyšok, teda doplnková a mraziarenská výroba. Doplnkovú výrobu predstavuje výroba soletiek, tyčiniek, perníkov, suchárov, parených výrobkov a kornútikov. Podľa riaditeľa spoločnosti je práve v tejto výrobe najväčšia konkurencia a nemienia ju rozširovať. Dôraz firma plánuje klásť na mraziarenskú výrobu, ktorú spustila v prvom polroku 2000. Celková investícia do mraziarenskej výroby predstavuje 20 mil. Sk, pričom návratnosť spoločnosť očakáva do piatich rokov. Jej podiel na výrobe by postupne chceli zvýšiť na 20 %. „V našej oblasti došlo po roku 1991 k výrazným zmenám. Vzniklo veľké množstvo malých firiem, takže nám začala klesať výroba a strácali sme trhy. Tento vývoj sa nám však postupne podarilo zvrátiť. Dnes máme naspäť svoju výrobu, svoje trhy, dokonca oblasť prieniku je väčšia, ako bola na začiatku,“ zdôrazňuje riaditeľ spoločnosti Ing. Viliam Šofranko. Dodáva: „Našu ponuku ustavične inovujeme a rozširujeme. V doplnkovej výrobe sme zaviedli mrazenú pekárenskú výrobu, čo je novinka na Slovensku. V oblasti inovácie pekárskych a cukrárskych výrobkov sme v uplynulom roku vyskúšali a zaviedli do výroby desať druhov nových výrobkov.“

Spoločnosť intenzívne pracuje na zavedení systému riadenia kvality ISO 9001. V súčasnosti je tento proces v záverečnej fáze a v polovici roka by podnik mal získať certifikát. Celkový objem výroby tovaru za minulý rok predstavuje 392,6 mil. Sk, čo znamená plnenie plánu na 105,2 %. Najúspešnejšia bola v minulom roku oblasť cukrárskej výroby, kde zaznamenali medziročný nárast o viac ako 20 %. Hoci čistý zisk 6,6 mil. Sk je nižší ako v predchádzajúcom roku, obrat na jedného pracovníka sa vyšplhal na 712-tisíc Sk. Rovnako o 10 % stúpla aj priemerná mzda, ktorá v roku 2001 v Šarišských pekárňach a cukrárňach dosiahla 11 814 Sk.

Veronika Fitzeková

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.