|
|||||||||||||||||
Piatok 26.Apríla 2002 |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
U nás je najmodernejšíTo, že v Dunajskej Strede bude postavený cukrovar, rozhodlo sa ešte v roku 1964. Bol najväčší a najmodernejší vo vtedajšom Československu, s kapacitou 4000 ton spracovanej repy za 24 hodín. Následne v roku 1969 sa v ňom uskutočnila prvá cukrovarnícka kampaň s tým, že potom prišlo k transformácii až po súčasnú akciovú spoločnosť. Významným krokom v rámci privatizácie bolo, že v roku 1993 do cukrovaru vstúpil zahraničný investor Eastern Sugar (ES). Spoločnosť vznikla s majoritným zastúpením zahraničnej spoločnosti Eastern Sugar, ktorá je joint venture francúzskej spoločnosti Saint Louis Sucre a britskej Tate and Lyle. Dnes patrí tento cukrovar k najmodernejším na Slovensku a jeho denná kapacita počas sezóny je oveľa vyššia. Skupina Eastern Sugar spracúva cukrovú repu a jej prvoradou obchodnou činnosťou je výroba cukru na pokrytie požiadaviek spotrebiteľov na domácich trhoch. Skupina ES bola založená v roku 1991 zakúpením najväčšieho cukrovaru v strednej Európe, ktorý sa nachádza v Maďarskej republike. V súčasnosti spoločnosť prevádzkuje 5 cukrovarov v troch krajinách (po jednom v Maďarsku a na Slovensku a tri v Českej republike). Vyrába viac ako 300 000 ton cukru ročne. Z tohto hľadiska je firma Eastern Sugar jedným z hlavných spracovateľov cukrovej repy v tejto oblasti. |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |