Hospodársky denník
USD47,566 Sk
EUR41,77 Sk
CHF28,553 Sk
CZK1,359 Sk
  Streda  3.Apríla 2002

Keď sa s vínom ide podnikať

Štát vnáša nové pravidlá do vinohradníctva a vinárstva

Novelizáciu zákona o vinohradníctve a vinárstve, ktorá je pripravená pre parlament, si vynútila predovšetkým potreba zladiť právne normy v tejto oblasti s legislatívou EÚ. Tá prešla v posledných rokoch závažnými legislatívnymi zmenami v podobe veľkého množstva nariadení a ich novelizácií, odporúčaní a rozhodnutí. Predkladaný návrh zákona má za cieľ upraviť tie jeho časti, ktoré nám boli vytýkané zo strany Európskej komisie. Ide hlavne o zavedenie tzv. výsadbových práv, spresnenie registrácie v rámci vinohradníckeho registra, ako aj spresnenie výroby akostných vín. Zákon NR SR o vinohradníctve a vinárstve a zmena zákona o rozvoji rastlinnej výroby nadobudli účinnosť 1. januára 1997. Týmto sa prvýkrát na Slovensku ustanovili okrem regulácie výroby tokajského vína a tokajskej vinohradníckej oblasti podmienky a požiadavky pestovania viniča hroznorodého vrátane obchodu s vínom, označovania a balenia vína aj registrácia vinohradov. Jedno z ustanovení novely sa týka podmienok dovozu vína na Slovensko, keďže z legislatívy únie vyplýva povinnosť pri každej

dodávke vína

doložiť osvedčenie obsahujúce aj výsledky rozboru potvrdené príslušným kontrolným úradom krajiny pôvodu. Trhový poriadok pre víno bude podrobnejšie upravovať aj dovoz a vývoz vína, čím sa vytvoria predpoklady na zavedenie systému exportných a importných licencií. Aplikácia návrhu novely zákona si vyžiada 20 mil. Sk na registráciu a kontrolu vinohradov v SR. Dosah na životné prostredie bude pozitívny. Registrácia viníc, likvidácia neobrábaných vinohradov, zvýšená starostlivosť o obrábanie rodiacich vinohradov, ako aj zabezpečovanie integrovanej ochrany sa priamo prejavia na ráze krajiny a v zlepšenom životnom prostredí. Základným regulačným stupňom rozširovania výmery vinohradov a tým aj nekontrolovanej produkcie vína je úprava výsadby viniča na podnikateľské účely. Ustanovuje sa princíp tzv. výsadbových práv, ktorý doteraz chýbal. Jeho zavedením sa výrobný potenciál vinohradníctva a vinárstva dostáva pod dôslednú kontrolu štátu. Navrhovaná úprava spresňuje aj možnosti úpravy cukornatosti, druhu sladidla, ktoré sa môže použiť, ako aj uvedenie parametra obsahu celkového alkoholu v percentách. Ustanovenie

o zákaze dovážať

mušty a pomleté hrozno s cieľom výroby vína sleduje cieľ podporiť slovenské vinohradníctvo. Zmeny sú zamerané aj na sprísnenie označovania stolových vín. Snahou novely zákona je zamedziť zavádzanie spotrebiteľa, keďže sa doteraz stolové domáce vína miešané s dovozovým často označovali geografickým názvom SR a odvodeným názvom odrody. Pri výrobe stolových vín vyrobených iba z domáceho hrozna sa umožní označiť ich geografickým pôvodom. Rozširuje sa aj spôsob úpravy cukornatosti a možnosti výnimky v prípade nepriaznivých klimatických podmienok. Novým spôsobom sa upravuje registrácia vinohradov a vinohradnícka evidencia. Nebude závisieť od počtu krov, ale registrácii podlieha každý vinohrad, ktorý má výmeru väčšiu ako tisíc štvorcových metrov, ako aj vinohradník, ktorý pestuje vinič na podnikateľské účely.

Vladimír Turanský

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.