Hospodársky denník
USD46,435 Sk
EUR42,523 Sk
CHF29,23 Sk
CZK1,387 Sk
  Utorok  14.Mája 2002

Neznášanlivosť laktózy

Fínsko-americký tím vedcov objavil génový variant, ktorý v dospelosti spôsobuje neznášanlivosť laktózy (mliečneho cukru). Ako informoval časopis Nature Genetics, tento variant leží mimo regiónu DNA, ktorý sa dosiaľ dával do súvislosti s neznášanlivosťou. Výskumníci dúfajú, že nový poznatok urýchli vývoj neinvazívneho testu na zistenie intolerancie laktózy. Tím vedcov pod vedením Nabila Sabriho Enattaha z univerzity v Helsinkách a Leeny Peltonenovej z UCLA Medical School v Los Angeles analyzoval genómy 196 ľudí s neznášanlivosťou laktózy afrického, európskeho a ázijského pôvodu. Všetci mali vo svojej DNA genetickú mutáciu pre túto chorobu. Vedci si myslia, že spomínaný génový variant má pôvod v originálnej forme génu, vďaka ktorého mutácii mohli predchodcovia človeka začať piť mlieko. Odjakživa to tak nebolo a až do mutácie génu človek nevedel stráviť mliečne produkty. Pozostatkom tohto „dedičstva“ je neznášanlivosť laktózy. Ľudia s touto poruchou trpia po 30 minútach až dvoch hodinách po konzumácii mliečnych produktov pocitom preplneného žalúdka, vetrami, kŕčovitými bolesťami brucha, nevoľnosťou a hnačkou. Na príčine je nedostatočná tvorba enzýmu laktáza, ktorá mliečny cukor rozkladá. V dôsledku toho sa dostane veľké množstvo laktózy do hrubého čreva, kde začne pod vplyvom črevných baktérií kvasiť.

(hy)

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.