Hospodársky denník
USD46,868 Sk
EUR42,488 Sk
CHF29,203 Sk
CZK1,391 Sk
  Streda  15.Mája 2002
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













To nás môže dostať na lopatky

Nezvýšenie kvót na spracovanie mlieko a počtu dobytka = miliardové straty

Po rokoch stagnácie, ba dokonca poklesu výroby mlieka a mliečnych produktov, dochádza na Slovensku k oživeniu mliekarenského priemyslu vrátane prvovýroby a k stabilizácii hovädzieho dobytka. Radosť poľnohospodárov, vzhľadom na stanovené kvóty Európskej komisie, však môže byť predčasná. Vlani sa zvýšila u nás výroba sušeného mlieka o 1400 ton a prírodných syrov o 3500 ton, čo je medziročný rast o 12 %. To znamená, že sa dynamickejšie rozvíjala aj výroba ostatných mliečnych výrobkov - smotany, tvarohov a kvasených mliečnych produktov, v čom Slovensko dlhšie zaostávalo. Spotreba mlieka a mliečnych výrobkov sa však zvyšuje len pomalšie a momentálne dosahuje asi 160 litrov mlieka na osobu a rok, pričom optimum by bolo 220 litrov. Celé poľnohospodárstvo a potravinárstvo malo vlani pasívnu zahraničnú obchodnú bilanciu viac ako 20 mld. Sk. Je potešiteľné, že mliekarensky priemysel mal aktívne saldo 1,4 mld. Sk. Preto sa dá povedať, že mliekarenstvo sa stáva akoby krvou našej poľnohospodárskej výroby, ktoré ho drží pri živote. Samozrejme, že ide o komplex poľnohospodárskych činností, od získavania dostatku krmiva cez stabilizáciu chovu dobytka až po spracovateľský priemysel. V tejto situácii slovenských poľnohospodárov nepríjemne zaskočilo rozhodnutie Európskej komisie o kvóte na výrobu a spracovanie mlieka, lebo nám ju rozpísala iba na 946 milión litrov ročne, hoci zámer nášho agrokomplexu je dopracovať sa na produkciu 1,2 miliardy litrov. Kvóta daná Európskou komisiou

je uzavretá

na odbornej úrovni. Jej zvýšenie sa dá dosiahnuť už len politickými rokovaniami. To znamená, medzi ministrom pôdohospodárstva SR a príslušným komisárom EÚ. Minister Pavel Koncoš si však myslí, že je to úloha pre hlavného vyjednávača SR Jána Figeľa a celú vládu, lebo dosiahnutie vyššej kvóty má širší ekonomický význam. Zároveň s kvótou navrhovanou Európskou komisiou je totiž rozpisovaná aj nižšia kvóta na kravy bez trhovej produkcie mlieka takmer o 11-tisíc kusov, s čím však naša koncepcia agrárnej a potravinovej politiky nepočíta. Ak by boli nižšie kvóty pre hovädzí dobytok a výrobky z neho, tak by to znamenalo, že na Slovensku by sme prestali využívať asi 380-tisíc hektárov poľnohospodárskej pôdy. V tržbách by sa to prejavilo stratou 3 mld. Sk ročne. Aj z týchto čísel vyplýva, že mlieko je v našej poľnohospodárskej prvovýrobe mimoriadne významnou komoditou. Európska komisia argumentuje, že kvóty, ktoré stanovila, nevychádzajú z očakávanej spotreby mlieka, ale z jeho

reálnej výroby

v rokoch 1997 až 1999. Pritom už vlani sa slovenskí poľnohospodári prehupli cez kvótu, ktorú nám zatiaľ predpisuje Európska komisia a produkciu ďalej postupne zvyšujú. V tomto roku sa očakáva výroba nad jednu miliardu litrov. Bude to nepochybne výsledok nielen konsolidácie početného stavu dojníc, ale najmä rastu ich úžitkovosti. V súčasnosti už asi 65 % mlieka spracúvajú mliekarne s účasťou zahraničného kapitálu, a tento podiel budú zrejme zvyšovať. Z hľadiska tohto priemyslu sú významným prvkom investície a dynamika prispôsobovania sa nárokom medzinárodných štandardov. Zvyšuje sa i sortiment mlieka i výrobkov z nich. Veď dnes na Slovensku vyrábame takmer 1100 druhov mliečnych produktov. Predseda Slovenského mliekarenského zväzu Ján Šimunek hovorí, že mliekarne na Slovensku sú stabilizujúcim faktorom, ktorý drží našu poľnohospodársku prvovýrobu. „Mliekarenstvo celoročne zabezpečuje

tok financií

do ekonomiky každého družstva, farmára alebo iných podnikateľských subjektov, ktoré sa zaoberajú chovom dobytka a výrobou mlieka. Od farmárov budeme aj my v nasledujúcich rokoch požadovať určitú satisfakciu, aby spĺňali náročné kritériá na kvalitu a udržali nastúpený trend,“ uviedol. Mliekarne budú musieť okrem klasických konzumných výrobkov, založených na báze čerstvosti, hľadať nové cesty. To znamená ponúkať trhu produkty so zvýšenou pridanou hodnotou. Chce to však ďalšie zdroje. K tomu by mali prispieť aj financie z fondov EÚ. Na Slovensku by bolo vhodné začať aj s dôslednejšou výchovou spotrebiteľa k zvýšeniu konzumácie mliečnych produktov. Istým vzorom môže byť pre nás Francúzsko a jeho „politika syrov“, ktoré dostať na každom kroku. Začať by sa mohlo s väčšou podporou predaja tzv. školského mlieka, ktoré ešte stále prehráva v školách s predajom sladených nápojov.

Vladimír Turanský

Počasie

Dnes bude jasno až polooblačno. Na severe a východe pri zväčšenej oblačnosti miestami prehánky, ojedinele búrky. Najvyššia denná teplota 20 až 24 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m 9 stupňov. Západný až severozápadný vietor 3 až 7 m/s.Vo štvrtok bude polooblačno, ojedinele prehánky alebo búrky. Nočná teplota 12 až 8, denná teplota 22 až 26, na severe 19 stupňov. V piatok bude prevažne malá oblačnosť, ojedinele prehánky alebo búrky, najmä v horských oblastiach. Nočná teplota 14 až 9, denná teplota 23 až 27, na severe okolo 20 stupňov. Slnko vyjde zajtra o 5.13 a zapadne o 20.24 hod.

Amsterdamoblačno21
Aténypolooblačno25
Belehradpolojasno26
Berlínzamračené17
Bratislavapolooblačno25
Brusel oblačno16
Budapešťpolooblačno25
Bukurešť prehánky22
Frankfurt polooblačno20 
Helsinkipolooblačno23
Istanbulpolooblačno25
Kodaňoblačno17
Kyjevpolooblačno24
Lisabonpolooblačno21
Londýnoblačno15
Madridjasno25
Moskvaoblačno21
Oslooblačno20
Parížpolojasno25
Prahaprehánky18
Rímpolojasno24
Sofiaoblačno19
Štokholmpolooblačno20
Varšavapolooblačno24
Viedeňpolooblačno23
Záhreboblačno22
Ženevapolojasno23

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.