|
|||||||||||||||||
Piatok 17.Mája 2002 |
Slávny rožokPostreh Vladimíra Turanského Bratislavské rožky (predtým prešpurské beugle) plnené makom alebo orechmi, zhotovil a po prvý raz predstavil bratislavský pekár Schiermann, keď ich na Mikuláša v roku 1785 vyložil do výkladu svojho obchodu. Podľa dostupných informácií niet inej pôvodnej slovenskej potraviny okrem bryndze, čo je však skôr poľnohospodársky produkt, ktorá by aj v zahraničí vyvolala taký veľký a priaznivý ohlas. Údajne ani pražská šunka nemá vo svete taký zvuk ako bratislavské rožky, ktoré sú rozšírenejšie. Chybou však je, že toto pečivo malo a má slabšiu propagáciu. Prešpurské beugle poznajú konzumenti vo Viedni, v Budapešti, ale aj inde v Európe. Dokonca aj v Spojených štátoch, kde sú však známe pod názvom viedenský rožok, pretože v čase jeho vzniku i neskôr Prešporok, teraz Bratislava, akoby ani neboli. |
|
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |