Hospodársky denník
USD46,718 Sk
EUR42,128 Sk
CHF28,782 Sk
CZK1,38 Sk
  Štvrtok  2.Mája 2002

Tradícia kvalite nestačí

Liehovar už podľa tvrdých noriem EÚ

Za šesť mesiacov postavili v Leopoldove liehovar, ktorý bude môcť svojou produkciou konkurovať najznámejším svetovým výrobcom. Vďaka dvestomiliónovej zahraničnej investícii a rokmi overenému slovenskému know-how sa podarilo vybudovať závod, ktorý bude zásobovať slovenský aj zahraničný trh veľmi jemným kvalitným liehom vyrobeným podľa parametrov Európskej únie. História liehovarníctva má v Leopoldove dlhoročné tradície. Začala sa už na prelome 19. a 20. storočia za Rakúsko-uhorskej monarchie, keď v Európe nastal všeobecný rozmach liehovarníctva. „Málokto dnes vie, že na vtedajšom území Slovenska pracovali v tejto oblasti odborníci na špičkovej úrovni, ktorí pomáhali uvádzať do života aj moderný liehovarnícky priemysel v Amerike,“ povedal pre Hd Ing. Peter Smorádek, riaditeľ Slovenských liehovarov a likérok, a. s. Leopoldov. „Vždy sa usilovali pracovať s modernými technológiami a vo výrobe využívali najnovšie patenty, ktoré zvyšovali kvalitu produkcie. My pokračujeme v nastúpenej ceste. Nový liehovar bude pracovať s najmodernejšou technológiou firmy Vogelbusch, a ten je vo svete lídrom na trhu destilačných zariadení.“ Ak chcú slovenskí výrobcovia obstáť v tvrdej konkurencii EÚ, ak chcú napredovať a zvyšovať kvalitu, musia investovať do technológií. Destilačné zariadenia, na ktorých sa v leopoldovskom liehovare vyrábalo doteraz, už majú niečo za sebou. Systém Barbet z roku 1911 by sa dal označiť za svetový unikát, pretože je to jediný aktívny systém svojho druhu na svete. V prevádzke je aj škodovácky systém z roku 1950. Kvalita liehu priamo súvisí s destiláciou a výškou kolón. Čím viacstupňová je destilácia, čím vyššia je kolóna, tým kvalitnejší je lieh. Staré zariadenia boli založené na dvojstupňovej destilácii, kolóny merali 17 metrov. Nové bude pracovať so šesťstupňovou destiláciou, kolóna dosahuje výšku 42, 5 metra. Cieľom každého výrobcu liehu je vyrobiť ho čo najčistejší, s čo najväčšou neutralitou. Keď je v liehu priveľa esterov a vyšších alkoholov, prejaví sa to na jeho chuti a vôni. Európske normy pripúšťajú maximálne 5 mg vyšších alkoholov a 13 mg esterov na jeden liter. Žiadne liehoviny, pri výrobe ktorých sa použije menej kvalitný lieh, nebudú môcť podľa týchto noriem používať tradičné názvy ako vodka alebo džin. Na etiketách musia byť označené ako liehovina. Novopostavený liehovar v Leopoldove spĺňa všetky normy EÚ a svojou produkciou plne pokryje požiadavky domáceho trhu. Navyše, technológia Vogelbusch umožňuje využívať alternatívne vstupné zdroje, ktoré sa nakupujú od domácich pestovateľov - jačmeň, raž, pšenicu, kukuricu. „Celé zariadenie sme otestovali, všetky čerpadlá, chladiace zariadenia, vákuum,“ hovorí riaditeľ P. Smorádek.

Zuzana Krútka

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.