Použiteľné na strúhanku Mnohým konzumentom prekáža, že klasické rožky, aj keď sú čerstvé, majú už zrána v obchode príliš tvrdú kôrku. Je to tým, že pekárne používajú prípravky na zvýšenie objemu, rožky nafúknu, pričom majú rotačné pece. Nepoužíva sa v nich samovoľné pečenie, ale horúci vzduch vháňaný ventilátorom. Tým sa rožky aj viac vysušia. Nevýhoda pre výrobcov spočíva v tom, že na 50-gramový rožok musia navážiť o desať gramov cesta viac, lebo šestina hmotnosti sa jednoducho vyparí. V minulosti sa pridávalo do bežného pečiva aj okolo 5 % margarínu či iného tuku, ktorý predlžuje čerstvosť výrobku. Jedno alebo dve percentá, ako sa to dnes neraz deklaruje, nepomôžu a rožok je za tri-štyri hodiny vhodný len na strúhanku a je bez chuti. Dobrý rožok je ten, ktorý má povrch zlatožltý, spodok tmavší a po bokoch je svetlý pásik. Mal by ho mať aj preto, aby sa dal po dĺžke ľahšie rozkrojiť. Dnes sa robia rožky skôr z vodového pečiva, ale v minulosti nebolo výnimkou mliečne. Podľa starých pekárskych pravidiel minimálne pri príprave cesta sa musela voda nahradiť mliekom. Niektorí starší bratislavskí pekári robili aj kvas s čerstvým mliekom. Vladimír Turanský
|
PočasieDnes bude prevažne polojasno, pri zväčšenej oblačnosti miestami prehánky alebo búrky, najmä na strednom a východnom Slovensku. Najvyššia denná teplota 21 až 25, na severe miestami okolo 19 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m 13 stupňov. Juhovýchodný až južný vietor 2 až 5, neskôr na juhozápade okolo 7 m/s.Vo štvrtok bude jasno až polojasno. Nočná teplota 14 až 10, denná teplota 25 až 29, na severe okolo 23 stupňov. V piatok bude veľká oblačnosť a početné prehánky a búrky, ojedinele aj s krúpami. Nočná teplota 15 až 11, denná teplota 19 až 23, na severozápade okolo 17 stupňov, na juhovýchode miestami aj teplejšie.Slnko vyjde zajtra o 5.05 a zapadne o 20.33 hod.
|
|
|