Hospodársky denník
USD47,386 Sk
EUR43,877 Sk
CHF30,215 Sk
CZK1,421 Sk
  Štvrtok  23.Mája 2002
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Dve technológie prípravy

Základnými surovinami na pekárenské výrobky sú múka, droždie, cukor, soľ, vajcia, tuk a voda. Týchto komponentov je na Slovensku dostatok a sú v dobrej kvalite. Iná situácia je v tzv. zlepšujúcich prípravkoch a rozličných iných prídavných surovinách, ktoré sa z 90 % dovážajú zo zahraničia. Chlieb sa dá pripraviť dvojakým spôsobom. Buď sa robí pomocou kvásku (nepriama technológia), alebo „na záraz“ pomocou zlepšujúceho prípravku (priama technológia). Tento druhý spôsob je bežne, celosvetovo používaný, pričom nejde o využitie „chémie“. Rozumie sa ňou taký výrobný postup, príprava cesta, pri ktorom sa všetky suroviny zmiešajú naraz na homogénnu hmotu. Pri spôsobe „na kvasy“ (kvások) ide o zhotovenie cesta, ktorému predchádza jedna alebo viac výrobných fáz s cieľom rozmnožiť žiaduce mikroorganizmy. Zabezpečia sa tak biochemické procesy, ktoré priaznivo vplývajú na kvalitu výrobku. Používanie priamej technológie na výrobu chleba, najmä tých druhov, ktoré majú v receptúre väčšie množstvo ražnej múky (viac ako 20 %), bolo u nás pred desiatimi rokmi ešte nemožné. Neboli k dispozícii potrebné pekárske prípravky, ktoré by dali cestu a následne chlebu potrebné kyseliny, enzýmy a ďalšie nevyhnutné zložky. Dnes je situácia iná, výber prípravkov je rozmanitý a mnohé pekárne sú založené na priamej technológii.

Kým na upečenie chleba technológiou „na kvasy“ treba asi päť hodín, „na záraz“ postačujú tri hodiny alebo ešte menej. Naši pekári okrem zlepšujúcich prípravkov však dovážajú zo zahraničia aj rozličné plnky do jemného pečiva - vanilkové, orechové, čokoládové a iné. Na Slovensku sa, žiaľ, nenašiel zatiaľ nikto, kto by tieto pekárske komponenty vo väčšom množstve a vo vhodnej kvalite vyrábal.

Počasie

Dnes bude jasno až polojasno, na východe spočiatku ešte oblačno a ojedinele prehánky. Najvyššia denná teplota 21 až 25, na juhozápade okolo 27 stupňov. Na horách vo výške 1500 m sa oteplí na 14 stupňov. Juhovýchodný vietor 3 až 7 m/s.V piatok bude veľká, na východe územia spočiatku ešte zmenšená oblačnosť. Nočná teplota 16 až 12, denná teplota 18 až 23, na východe územia okolo 26 stupňov. V sobotu bude polooblačno až oblačno, ojedinele prehánky, najmä na severe územia. Nočná teplota 14 až 10, denná teplota 20 až 24, na východe územia 26 stupňov.Slnko vyjde zajtra o 5.04 a zapadne o 20.34 hod.

Amsterdamprehánky19
Aténypolojasno27
Belehradoblačno24
Berlínpolojasno26
Bratislavapolojasno26
Bruselprehánky21
Budapešťpolojasno26
Bukurešť oblačno24
Frankfurt prehánky24 
Helsinkioblačno16
Istanbuloblačno27
Kodaňoblačno22
Kyjevjasno18
Lisabonoblačno21
Londýnprehánky17
Madridoblačno22
Moskvaprehánky13
Oslooblačno18
Parížprehánky20
Prahapolojasno26
Rímslnečno26
Sofiaoblačno23
Štokholmpolojasno21
Varšavaslnečno22
Viedeňpolojasno28
Záhreboblačno24
Ženevaoblačno24

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.