Hospodársky denník
USD47,386 Sk
EUR43,877 Sk
CHF30,215 Sk
CZK1,421 Sk
  Štvrtok  23.Mája 2002

Vieme, ale nemôžeme

Z hľadiska sortimentu a kvality výrobkov, sú naši pekári porovnateľní s kolegami zo štátov západnej Európy. Dokonca v niektorých oblastiach, ako je hygiena, potravinový dozor, strojno-technologické zabezpečenie, je na vyššej úrovni. Ale dostupnosť surovín, kreativita výroby a kúpyschopnosť obyvateľov bráni tomu, aby vystúpili z tieňa. V pekárstve západnej Európy sa bežne používa čerstvé ovocie. Maliny, jahody, čučoriedky, to je štandard. Cena takéhoto výrobku je však povedzme 2 až 3 EUR. Kto si u nás za tú cenu kúpi kúsok pečiva? Ak by náš pekár za podobný výrobok pýtal čo len 20 Sk, tak ho takmer nikto nekúpi. Naši pekári vedia vo vysokej kvalite upiecť makovníky, orechovníky, dukátové buchtičky, šišky atď. Dnes sú pekárne, ktoré vyrábajú aj 1000 až 2000 šišiek denne a úspešne ich predávajú po celý rok. V minulosti sa však tieto potraviny pripravovali spravidla doma, v obchodoch boli skôr vzácnosťou.

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.