Hospodársky denník
USD47,386 Sk
EUR43,877 Sk
CHF30,215 Sk
CZK1,421 Sk
  Štvrtok  23.Mája 2002

Chlieb každodenný

Základným pekárskym výrobkom je chlieb. Upiecť vzhľadovo pekný, voňavý a chutný bochník je väčším umením, ako vianočku alebo makový závin. Na kvalitu chleba majú konzumenti rozličné názory. Iný chlieb chutí obyvateľom južného Slovenska, kde je bežným pšeničný chlieb, ktorý napríklad na Orave považujú skôr za pečivo. V severnejších oblastiach má väčšiu tradíciu ražný alebo poloražný. Najzaužívanejším chlebom je však chlieb pšenično-ražný, ktorý obsahuje v pomere okolo 40 % ražnej múky a 60 % pšeničnej, rascový alebo bez rasce. Z celkového objemu výroby chleba na Slovensku tento druh predstavuje asi 50 %. V našich pekárňach sa pečie približne sto druhov chleba. Dajú sa rozdeliť do asi štyroch základných skupín: chlieb pšeničný, ktorý obsahuje len asi 10 % ražnej múky, chlieb ražný s obsahom desatiny pšeničnej múky, potom je chlieb zmiešaný zo zmesí pšeničných a ražných múk a napokon ostatné druhy, napríklad grahamový chlieb, ovsený, zemiakový, slnečnicový a viaceré ďalšie.

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.