Hospodársky denník
USD47,309 Sk
EUR43,777 Sk
CHF30,103 Sk
CZK1,431 Sk
  Piatok  24.Mája 2002

Víno a domy

Postreh Vladimíra Turanského

Keď profesor Fedor Malík z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU hovoril, že u nás nie sú morálne a etické podmienky na výrobu ľadového a slamového vína, zaujal publikum. „Z prostého dôvodu. Je tu málo ľudskej a technologickej morálky,“ dodal. Naši vinári nemajú odvahu nechať hrozno vo viniciach cez zimu. Ak sa prejdete v polovici januára po južnej oblasti Neziderského jazera, zistíte, že sa tam voľne suší hrozno. Skúste to spraviť pod Malými Karpatmi. Ale Česi dokážu robiť aj ľadové vína, hoci niektorí za cenu ohradenia vinohradu elektrickým prúdom. Na našu otázku, prečo tam to ide a u nás nie, F. Malík poznamenal, že je to otázka peňazí a „rýchlejšie bijúceho srdca“. Choďte sa pozrieť, čo sa pestuje v Limbachu, odporučil jeho kolega. Rodinné vily, pripomenul.

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.