Hospodársky denník
USD47,537 Sk
EUR43,613 Sk
CHF29,923 Sk
CZK1,428 Sk
  Pondelok  27.Mája 2002

Vínko červené, kto ťa pije...

Sorty nášho červeného vína napriek veľkej snahe zaostávajú v kvalite za svetovou špičkou. Potvrdil to aj 11. ročník medzinárodného konkurzu Vinoforum 2002. Dopyt po červenom víne sa zvyšuje a podľa posledných štatistík až 22 % spotrebiteľov uprednostňuje pri výbere červené víno a ďalších 9 % konzumuje červené barikové vína. Dôvod presily zahraničných červených vín oproti slovenským má podľa jedného z najlepších vinárskych odborníkov - enológov prof. Ing. Fedora Malíka, DrSc., jednoduchý dôvod: modré odrody hrozna potrebujú o 2 - 3 týždne intenzívneho slnka viac ako to klimatické podmienky na Slovensku dovoľujú. Na modrom hrozne si takto viac pochutnáme v štrúdle ako pri červenom moku. Výskum v tejto oblasti u nás doma našťastie nezaháľal a vyvinul nové odrody modrého hrozna, ktoré sú odolné voči nižším teplotám, pričom vína vyrobené z takejto sorty majú v porovnaní s červenými vínami z iných regiónov svoju osobitnú chuť. Víno nielenže získava na kvalite, ale je mu vlastný osobitný buket, ktorý každého znalca vína prekvapí, a to hlavne v tom prípade, ak o slovenských vínach vie ešte toho veľmi málo. „O značkách ako sú Dunaj, Nitra a Hron bude svet ešte hovoriť,“ tvrdí F. Malík. Uvidíme v akom zmysle.

Rudolfa Vallová

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.