Hospodársky denník
USD47,25 Sk
EUR43,789 Sk
CHF29,976 Sk
CZK1,435 Sk
  Streda  29.Mája 2002
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Keď kulinárske umenie láka

Tajomstvo hotelierskeho úspechu je známe, len ho dodržať

Kulinárske umenie nepozná hranice, preto je prirodzené, že kuchári zo Slovenska sa zúčastnili nedávno na oslavách storočnice Rakúskeho zväzu kuchárov, ktorých dobrý chýr, predovšetkým spojený s Wiener Schnitzel a Sacher Torte, sa už dávno rozbehol po celom svete. Pokiaľ ide o konzumáciu, pri výbere jedla nerozhoduje len jeho kvalita, ale aj cena. Na to Rakúšania nezabudli, takže mnohí turisti oceňujú, že v Rakúsku sú reštaurácie a lokály nielen dobré, ale aj cenovo prístupné. Podľa prieskumu vykonaného v štvorhviezdičkových reštauráciách, kde varia špičkoví kuchári, stojí jedno jedlo v priemere 45,32 eur, čo je o 42 % menej ako v Nemecku, o 52 % menej ako vo Švajčiarsku, o 64 % menej ako vo Francúzsku a až o 70 % menej ako v Taliansku. Isté je aj to, že Rakúsko je ozajstným kulinárskym rajom, kde je pohostinnosť dôležitým motívom rozvoja turizmu. Nechýba ani ochota reštaurácií v tomto smere navzájom spolupracovať. Výsledkom je založenie spolku BÖG - Beste österreichische Gastlichkeit, ktorý združuje 360 členov rôznych reštaurácií, hostincov a podnikov s vynikajúcou kuchyňou. Podmienkou členstva je vždy perfektná príprava jedál z čerstvých surovín z toho-ktorého regiónu. Členovia sa vyhodnocujú každý rok, a to anonymne. Zväz hotelov a reštaurácií SR (ZHR SR) v spolupráci s firmou Nestlé v minulom roku organizoval súťaž Reštaurácia roka, do ktorej sa mohli prihlásiť aj nečlenovia ZHR SR. Hodnotenie bolo anonymné a víťazom sa stala Slovenská reštaurácia na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Novinársku cenu získala reštaurácia hotela Wili v Púchove. V súčasnosti práve prebieha príprava ďalšieho ročníka, v ktorom by mali byť zohľadnené aj ďalšie špecifiká prostredia, v ktorom sa jedlo podáva. Podmienky súťaže uverejní aj Hospodársky denník.

Mária Horská

Počasie

Dnes bude prevažne oblačno a miestami, najmä na strednom a východnom Slovensku, prehánky a búrky. Najvyššia denná teplota 19 až 24, na Kysuciach, Orave a v Liptove okolo 17 stupňov. Severný až severozápadný vietor 4 až 9, na juhozápade a v Košickej kotline v nárazoch miestami okolo 15 m/s. Teplota na horách vo výške 1500 m 10 stupňov.Vo štvrtok bude prevažne polooblačno, popoludní ojedinele prehánky alebo búrky. Nočná teplota 13 až 9, v údoliach okolo 7, denná teplota 19 až 23, na severe okolo 17 stupňov. V piatok bude polooblačno, cez deň časom až oblačno a lokálne prehánky alebo búrky. Nočná teplota 12 až 7, denná teplota 17 až 22 stupňov.Slnko vyjde zajtra o 4.59 a zapadne o 20.40 hod.

Amsterdamzamračené18
Atényslnečno28
Belehradzamračené24
Berlínzamračené18
Bratislavaoblačno24
Bruselzamračené18
Budapešťdážď21
Bukurešť oblačno25
Frankfurtzamračené17
Helsinkijasno19
Istanbuljasno22
Kodaňdážď18
Kyjevzamračené22
Lisabonpolojasno22
Londýnoblačno19
Madridjasno24
Moskvajasno20
Oslodážď10
Parížzamračené16
Prahazamračené18
Rímslnečno25
Sofiazamračené19
Štokholmpolojasno16
Varšavazamračené22
Viedeňoblačno23
Záhrebzamračené21
Ženevazamračené14

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.