|
|||||||||||||||||
Streda 29.Mája 2002 |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Správna výživa rozhodujeHlavným rizikovým faktorom kôrnatenia ciev u človeka je nesprávna výživa a nedostatok pohybu, konštatujú lekári už niekoľko desaťročí. Artérioskleróza sa začína vyvíjať už v dojčenskom veku a celý tento proces možno do veľkej miery ovplyvniť správnou výživou, tvrdí dietológ, profesor Günther Wolfram. Z najnovších vedeckých poznatkov vyplýva, že strava by mala byť čo najpestrejšia, nemala by sa však konzumovať vo veľkých dávkach. Rôznorodosť jedál nezabezpečuje len to, že potraviny sú chutné, ale aj zásobenie organizmu všetkými potrebnými látkami. Človek by mal jesť veľa ovocia, zeleniny a výrobkov z celozrnnej múky. Spomínané potraviny majú málo kalórií a obsahujú tzv. dobrý tuk. Každý z nás by mal z nich skonzumovať denne päť porcií. Jedna porcia by nemala byť väčšia ako menšia zovretá päsť. Raňajky by sme mali začínať pohárom ovocnej šťavy, do obeda by nám malo stačiť jablko alebo zemiak uvarený v šupke. Už pri rešpektovaní týchto rád začíname robiť čosi pozitívne pre svoje zdravie, tvrdia nemeckí vedci. Zatiaľ čo v prípade ovocia a zeleniny nemusíme šetriť, mali by sme podstatne obmedziť prívod tuku, cukru a soli. Ľudský organizmus tuk potrebuje, prím by však mal hrať rastlinný tuk, nie živočíšny. Pri nákupoch by sa gazdinky mali riadiť zásadou, že najmenej tuku obsahuje vždy najdrahšia saláma a najlacnejší syr. Taktiež sa odporúča privyknúť si na oleje. Rybací olej, obsahujúci mastné kyseliny omega 3, môže dokonca proces artériosklerózy pribrzdiť. Cukor sám osebe nie je síce jedom, pokiaľ ho však človek konzumuje priveľa, nahrádza ním podstatne zdravšie potraviny a zbytočne zvyšuje neželané zásoby tuku v tele. Bez soli sa ľudský organizmus nezaobíde, najväčším problémom hlavne obyvateľov vyspelých krajín však je, že sme si zvykli soliť viac, ako je potrebné. |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |