Hospodársky denník
USD46,644 Sk
EUR42,248 Sk
CHF29,033 Sk
CZK1,376 Sk
  Pondelok  6.Mája 2002
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Pozor na hranolčeky

Zemiakové lupienky aj hranolčeky môžu podľa najnovšieho výskumu švédskych vedcov vyvolať rakovinu. Obsahujú totiž veľké množstvo nebezpečnej látky - akrylamidu. Podľa švédskych vedcov sa pri pražení, pečení či fritovaní potravín obsahujúcich škrob, ako sú zemiaky, chlieb alebo ryža, vytvára veľké množstvo karcinogénu akrylamid. Túto nebezpečnú chemickú látku vedci objavili aj v napohľad úplne neškodných potravinách, ako je chrumkavý chlieb, sušienky a obilniny pripravované vo veľkých výrobných peciach. Až doteraz sa odborníci domnievali, že tento karcinogén sa do ľudského organizmu dostáva zo vzduchu a z vody. Laboratórne testy však odhalili, že napríklad obyčajné vrecúško zemiakových lupienkov obsahovalo až 500-krát väčšie množstvo akrylamidu, ako povoľuje norma pre pitnú vodu. Vedci zo štokholmskej univerzity a odborníci z úradu pre potraviny zistili, že táto rakovinotvorná látka vzniká pri tepelnej úprave premenou bežných uhľovodíkov. Najviac akrylamidu obsahovali zemiakové lupienky a hranolky.

(TASR)

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.