|
|||||||||||||||||
Pondelok 6.Mája 2002 |
Pozor na hranolčekyZemiakové lupienky aj hranolčeky môžu podľa najnovšieho výskumu švédskych vedcov vyvolať rakovinu. Obsahujú totiž veľké množstvo nebezpečnej látky - akrylamidu. Podľa švédskych vedcov sa pri pražení, pečení či fritovaní potravín obsahujúcich škrob, ako sú zemiaky, chlieb alebo ryža, vytvára veľké množstvo karcinogénu akrylamid. Túto nebezpečnú chemickú látku vedci objavili aj v napohľad úplne neškodných potravinách, ako je chrumkavý chlieb, sušienky a obilniny pripravované vo veľkých výrobných peciach. Až doteraz sa odborníci domnievali, že tento karcinogén sa do ľudského organizmu dostáva zo vzduchu a z vody. Laboratórne testy však odhalili, že napríklad obyčajné vrecúško zemiakových lupienkov obsahovalo až 500-krát väčšie množstvo akrylamidu, ako povoľuje norma pre pitnú vodu. Vedci zo štokholmskej univerzity a odborníci z úradu pre potraviny zistili, že táto rakovinotvorná látka vzniká pri tepelnej úprave premenou bežných uhľovodíkov. Najviac akrylamidu obsahovali zemiakové lupienky a hranolky. (TASR)
|
|
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |