Hospodársky denník
USD46,644 Sk
EUR42,248 Sk
CHF29,033 Sk
CZK1,376 Sk
  Pondelok  6.Mája 2002

Pozor na hranolčeky

Zemiakové lupienky aj hranolčeky môžu podľa najnovšieho výskumu švédskych vedcov vyvolať rakovinu. Obsahujú totiž veľké množstvo nebezpečnej látky - akrylamidu. Podľa švédskych vedcov sa pri pražení, pečení či fritovaní potravín obsahujúcich škrob, ako sú zemiaky, chlieb alebo ryža, vytvára veľké množstvo karcinogénu akrylamid. Túto nebezpečnú chemickú látku vedci objavili aj v napohľad úplne neškodných potravinách, ako je chrumkavý chlieb, sušienky a obilniny pripravované vo veľkých výrobných peciach. Až doteraz sa odborníci domnievali, že tento karcinogén sa do ľudského organizmu dostáva zo vzduchu a z vody. Laboratórne testy však odhalili, že napríklad obyčajné vrecúško zemiakových lupienkov obsahovalo až 500-krát väčšie množstvo akrylamidu, ako povoľuje norma pre pitnú vodu. Vedci zo štokholmskej univerzity a odborníci z úradu pre potraviny zistili, že táto rakovinotvorná látka vzniká pri tepelnej úprave premenou bežných uhľovodíkov. Najviac akrylamidu obsahovali zemiakové lupienky a hranolky.

(TASR)

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.